„Îndemnul de a respinge îngâmfarea, avutiile si orgoliul, cele trei ispitiri care încearca sa ne degradeze, a rasunat la omilia din cadrul Sfintei Liturghii celebrata de papa Francisc în prima duminica din Postul Mare, la Centrul de Studii "Ecatepec", din Ciudad de Mexico. Succesiv, la traditionala rugaciune mariana "Angelus" (Îngerul Domnului), Sfântul Parinte a invocat vindecarea ranilor care aduc suferinta Mexicului, astfel încât acest tinut "sa nu mai plânga barbatii, femeile, tinerii si copiii care ajung la distrugere din cauza traficantilor de moarte".
Papa Francisc a fost întâmpinat la Centrul de Studii "Ecatepec" de circa 300 de mii de persoane, cu un entuziasm care a depasit orice asteptare, dupa cum descrie într-un serviciu Alessandro Guarasci, trimisul Radio Vatican în Mexic, cu ocazia acestei a 12-a calatorii internationale a papei Francisc.
"Lumea a sosit în timpul noptii pentru a ocupa locuri cât mai aproape de pontif. În fata altarului a fost amenajat un covor de flori, alaturi fiind asezata o icoana a Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe. La omilie, Papa a vorbit despre convertirea care trebuie sa se petreaca în timpul Postului Mare si despre o societate care sa nu fie destinata unui grup restrâns.
Durerea provocata de nerecunoasterea demnitatii
Cuántas veces experimentamos en nuestra propia carne, o en la de nuestra familia, en la de nuestros amigos o vecinos, el dolor que nace…
"De câte ori nu experimentam oare în prima persoana, în familie sau, indirect, în familiile prietenilor sau a vecinilor durerea ivita din sentimentul nerecunoasterii demnitatii pe care o avem cu totii în noi. Si, de câte ori nu a trebuit oare sa plângem si sa ne caim pentru pacatul de a nu fi recunoscut în altii aceasta demnitate? De câte ori nu suntem oare orbi si insensibili în fata nerecunoasterii demnitatii proprii sau a altora?"
În garda fata de trei ispitiri
Cele trei ispitiri la care a fost supus Isus încerca sa împiedice trairea adevarului la care suntem chemati ca fii ai lui Dumnezeu, prin trei forme de deviere de la calea cea dreapta: prin dorinta de îmbogatire punând stapânire individual pe bunuri care sunt destinate tuturor; prin îngâmfare, adica prin cautarea prestigiului bazat pe subestimarea continua si constanta a celor considerati ca fiind 'nulitati' si prin orgoliu, adica prin pozitionarea pe un plan superior, având sentimentul de a nu fi asemenea muritorilor de rând. Descriind aceste tentatii de la calea urmarii lui Isus, papa Francisc a atras atentia ca, odata ce l-am ales pe Isus Cristos, nu trebuie sa dialogam cu diavolul. De aceea, trebuie sa devenim constienti de faptul ca izvorul si forta vietii nu se afla în bogatii, în trufie sau orgoliu. În schimb, crestinul este convins ca bucuria si speranta izvorasc din grija fata de necesitatile celuilalt, si din dorinta si eforturile în vederea respectarii demnitatii celuilalt.
Sa nu mai existe victime ale traficantilor de moarte!
La rugaciunea "Angelus", papa Francisc a reluat câteva teme fundamentale privitoare la dezvoltarea deplina a tinutului mexican:
"Azi, vreau sa va îndemn din nou sa fiti în prima linie, sa fiti întreprinzatori în privinta tuturor proiectelor care pot face din acest tinut mexican o tara a oportunitatilor, o tara din care sa nu fie necesar sa se emigreze pentru visul unei vieti mai bune, în care sa nu trebuiasca sa fii exploatat pentru a putea munci si în care disperarea si saracia multora sa nu devina oportunitate pentru putini", a spus pontiful, repetând totodata acel "Nu" categoric spus violentei. Pontiful si-a exprimat speranta ca Mexicul sa fie: “Una tierra que no tenga que llorar a hombres y mujeres, a jóvenes y niños que terminan destruidos en las manos de los traficantes de la muerte" (O tara care sa un trebuiasca sa-si plânga barbatii si femeile, tinerii si copiii care ajung sa fie distrusi de traficantii de moarte. Acest tinut are parfumul Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe, care ne este mereu Mama si ne iubeste mai înainte ca noi s-o iubim ).
Din densul program de duminica nu au lipsit numeroase momente neplanificate. De exemplu, pe drumul dintre nuntiatura apostolica si eliportul din Ciudad de Mexico, papa Francisc a coborât si în papamobil pentru a saluta un grup de calugarite de viata claustrala care asteptau trecerea pontifului prin fata manastirii lor.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va