„„Lasati copiii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci a unora ca acestia este Împaratia lui Dumnezeu. Adevarat zic voua: Cine nu va primi Împaratia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea.”

(Luca 10, 14-15)

Din momentul în care intra în scoala noastra, copiii iau contact cu viata spirituala. Liturghia copiilor din fiecare vineri, activitatile caritabile si cele de închegare a comunitatii, orele de religie, sunt doar câteva din pietrele de temelie ale formarii lor.
În fiecare an scolar, elevii clasei a III-a participa la un eveniment foarte important din viata lor. Este vorba despre Prima Spovada si Împartasanie Solemna. În acest an a fost rândul nostru sa ne bucuram împreuna de Sfintele Taine mai sus amintite.
Clasa noastra este formata din 28 de copii, 13 fete si 15 baieti, dintre care 27 au facut Prima Spovada si Împartasanie Solemna. Am început pregatirea din semestrul al II-lea, pentru a putea parcurge cu elevii atât partea teoretica, dogmatica, precum si cea practica, de concretizare a celor învatate prin jocuri si prin activitati cu parintii. Responsabil cu aceasta pregatire a fost preotul Paul Popa. Au lucrat dupa o carte speciala pe care le-a oferit-o copiilor, „Pregatire pentru Prima Împartasanie” si au parcurs teme ca: Despre Dumnezeu, Despre pacat, Poruncile, Sacramentele, Darurile Spiritului Sfânt. Fiecare pregatire cu parintele Paul însemna o parte teoretica urmata de jocuri pentru dezvoltarea unitatii grupului, a spiritului de echipa, a întrajutorarii.
Noi, învatatoarele am contribuit cu adaptarea activitatilor scolare la temele de pregatire. De pilda, am lucrat la centrul de citire texte cu continut din Biblia copiilor, accesibilizat, pentru ca noile continuturi sa se asimileze mai usor ( Cele 10 porunci, Patimile lui Isus, Cina cea de taina – Euharistia, Învierea lui Isus si altele). Toate activitatile scolare au avut puncte comune cu activitatile de pregatire pentru Împartasanie: dezvoltarea empatiei, a tolerantei, a dragostei fata de aproapele si nu în ultimul rând cultivarea iertarii.
Am ramas surprinse câti oameni din scoala noastra ne-au sarit în ajutor pentru a-i pregati pe copii cât mai bine: profesorul de religie, Traian Ostahie i-a învatat toate raspunsurile la Sfânta Liturghie, precum si cântece religioase. Tot el i-a coordonat pe copii pe parcursul Sfintei Liturghii de duminica. Preotul Sorin Craciun (parinte la clasa) a venit pe partea de sensibilizare a copiilor si de punere în practica a celor învatate, dar a si avut rabdarea sa le asculte întrebarile, temerile si sa-i lamureasca în plus pe partea de întelegere a Sfintelor Taine. Parintele Gavril Buboi, paroh la Biserica Greco-Catolica „Schimbarea la Fata” din Oradea, biserica în care am celebrat Prima Împartasanie, s-a ocupat de partea de pregatire a parintilor pentru a constientiza valoarea si amploarea acestui eveniment în viata copiilor si în viata familiei crestine. În cadrul iesirii spirituale organizate la Holod în data de 15 mai, ( cu parinti si copii) parintele Buboi a tinut o cateheza cu parintii. Tot dânsul s-a ocupat de organizarea evenimentului în parohia sa, unde ne-a primit cu drag si cu un decor special si a pregatit diplome, cruciulite si ulterior a oferit gustari copiilor dupa Liturghia de duminica, 28 mai. Parintii ne-au fost alaturi pe tot parcursul pregatirii, multi dintre ei s-au spovedit si s-au împartasit alaturi de copii.
La Liturghia în cadrul careia copiii s-au împartasit ne-am bucurat cu totii de prezenta Preasfintiei Sale, Episcop Virgil Bercea. Acesta a rostit cuvântul de învatatura, le-a înmânat diplomele, i-a felicitat si i-a binecuvântat. Afectiunea sincera a copiilor pentru episcop s-a vazut în îmbratisarile dezinvolte pe care acestia i le-au oferit.
Glasurile cristaline ale elevilor nostri au rasunat în biserica plina de lumina si de bucurie. Credinciosii, rudele, parintii, copiii au fost vizibil emotionati. Este un privilegiu sa lucrezi si sa înveti într-o scoala în care formarea caracterului unui om devine obiectiv fundamental!
Multumim lui Dumnezeu si tuturor celor care au fost alaturi de noi la acest eveniment de suflet!