„O premiera pentru mediul academic românesc a avut loc azi la Cluj. Rectorul Universitatii Pontificale San Giovanni in Laterano, Prea Sfintia Sa episcopul Enrico dal Covolo, si rectorul Universitatii Babes-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop, au semnat primul protocol de colaborare dintre universitatea pontificala si o universitate româneasca referitor la crearea unui centru de studii patristice. Universitatea Pontificala San Govanni in Laterano este singura care depinde direct de Sfântul Scaun si este cunoscuta sub numele de Universitatea Papei.
Universitatea Pontificala San Giovanni in Laterano este considerata drept una dintre cele mai bune din lume în domeniul teologiei. Universitatea Papei are patru facultati: de Teologie, de Filosofie, de Drept Canonic si de Drept Civil. Universitatea Babes-Bolyai este, pe de alta parte, singura institutie de învatamânt superior de pe continent cu patru facultati de teologie: Greco-Catolica, Romano-Catolica, Ortodoxa si Protestanta. Acest acord deschide calea unei colaborari fructuoase, spune rectorul Universitatii Pontificale San Giovanni in Laterano, episcopul Enrico dal Covolo.
”Acest acord prevede încurajarea schimburilor de profesori, de studenti, de materiale didactice, a initiativelor academice si promovarea cercetarii. Este despre tot ceea ce poate fi ajutat si favorizat la acest nivel. De asemenea, exista o clauza particulara care priveste promovarea studiilor patristice si viitoarea creare a unui centru de studii patristice”, a spus Prea Sfintia Sa Enrico dal Covolo.
La rândul sau, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop, afirma ca acest acord va încuraja dezvoltarea studierii teologiei, în general, si a studiilor patristice, în special.
În crearea viitorului centru de studii patristice de la Cluj, alaturi de Universitatea Pontificala, vor fi implicate facultatile de Teologie Greco-Catolica, Romano-Catolica si Ortodoxa, Facultatea de Litere si cea de Istorie si Folosofie.

Sursa: http://www.clujtoday.ro