„În fata acestui scenariu preocupant, este necesara o mobilizare, care sa uneasca eforturile populatiei, ale institutiilor private si civile. Nu se pot amâna pasi concreti care sa favorizeze deschiderea a noi locuri de munca, mai ales pentru tineri, dându-le posibilitatea de a se realiza prin intermediul unei munci oneste– a spus Papa celor 7000 de pelerini din regiunea Molise, pe care i-a primit sâmbata, 2 mai 2015, în Aula Paula al VI-lea din Vatican.
Amintindu-si de vizita pastorala de pe 5 iulie 2014, la Molise si Campobasso-Boiano, când a proclamat în Dieceza de Isernia Anului Jubiliar în cinstea Sfântului Celestin al V-lea, Pontiful a reiterat problemele grave care afecteaza înca aceasta regiune: lipsa locurilor de munca pentru tineri– care îi determina sa se îndrepte spre alte tari– si lipsa serviciilor pentru persoanele în vârsta, bolnave, cu dizabilitati, si ale familiilor.
Pontiful a subliniat credinciosilor molizi nevoia unui „elan misionar, care poate sa mearga dincolo de o realitate misionara statica”, pentru care anul jubiliar celestinian sa fie „oportunitate de întoarcere la Cristos si la Evanghelie, de împacare cu Dumnezeu si aproapele”.
În acest mod renaste dorinta de a duce iubirea tuturor, a continuat el, mai ales „persoanelor singure, marginalizate, umilite de suferinta si injustitie sociala (…) celor care, obositi de cuvinte omenesti, simt o nostalgie profunda de Dumnezeu”.
Papa Francisc a sublinit importanta Anului Jubiliar dedicat Sfântului Celestin al V-lea si ca pregatire pentru Jubileul Extraordinar al Milostivirii numit de el, în care „fiecare comunitate parohiala este chemata sa fie loc privilegiat de ascultare si anuntare a Evangheliei, casa de rugaciune în jurul Euharistiei, adevarata scoala de comuniune, unde ardoarea caritatii sa predomine tentatia unei religiozitati superficiale si aride”.
«Drumul diecezan orientat catre caritate» este propunerea Papei ca solutie pentru problema lipsei locurilor de munca, deoarece numai în acest mod pot fi implicate mai multe persoane, mai multe realitati sociale si institutionale, pentru a-i acosta pe cei care sufera sau se afla în dificultate.
„Cât e de frumos sa înfruntam problemele vietii alaturi de Isus, având cu noi Persoana si mesajul sau” – spunea papa Francisc anul trecut tinerilor din regiunile Abruzzo si Molise, invitându-i sa mearga mai departe cu încredere, sa învinga provocarile momentului prezent, sustinându-se si ajutându-se reciproc.
„tinerilor si tuturor, va repet astazi: problemele se depasesc prin solidaritate. Va încurajez asadar sa fiti marturisitori ai solidaritatii în orasele si regiunile voastre, la locul de munca, la scoala, în familiei si societate”.
La final, rugându-se ca Sfânta Fecioara sa faca din acestia instrumente docile cuvântului Domnului si sa îi transforme în apostoli umili, credibili si eficienti ai Evangheliei, prin intermediul Sfântului Celestin, papa Francisc i-a îndemnat pe credinciosii Diecezei de Isenia sa «priveasca fara grija si cu speranta viitorul lor si al regiunii Molise».
Sursa:http://ro.radiovaticana.va