„Peste 200 de liceeni din Oradea au participat luni, 15 mai, în Sala Mare a Primariei Oradea la o dezbatere pe tema „Educatia pentru familie”. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Femeilor Bihor, în parteneriat cu Primaria Oradea, Inspectoratul Scolar Bihor si Episcopia Greco-Catolica, si s-a desfasurat cu ocazia celebrarii Zilei Internationale a Familiei.

Invitatiei lansate de Ana Angela Pop, presedinta UFB si moderator al actiunii, au raspuns 200 de adolescenti, elevi ai liceelor: Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncusi” si Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Organizatorii au decis sa se axeze de aceasta data pe moralitate si spiritualitate, dar într-un mod interactiv, care a înlocuit cu succes obisnuitele prelegeri întâlnite la astfel de manifestari. Într-o succinta introducere, profesoara Ana Angela Pop le-a reamintit elevilor care sunt principalele caracteristici ale familiei, asa cum au fost ele predate la orele de Educatie Civica, de la functia biologica, la cea sociala. Ulterior, invitatul special al evenimentului, preotul Antoniu Chifor, profesor de teologie biblica la Seminarul Greco-Catolic si responsabil de relatia cu preotii în cadrul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, i-a rugat pe elevi sa-si aleaga, din noua prioritati prezentate, pe cea considerata cea mai importanta pentru ei.
Pe primul loc în ordinea prioritatilor au fost banii, urmati îndeaproape de gasirea unui partener pentru întemeierea familiei (majoritatea fetelor) si dezvoltarea personala prin educatie si studiu. Ultima pe lista prioritatilor a fost gasirea unui loc de munca bun, iar penultima prioritate a fost aspectul fizic.
Pornind de la aceste considerente, preotul a încercat sa gaseasca un echilibru între partea materiala si cea spirituala, explicându-le elevilor ca una pe cealalta nu se exclud. În plus, pr. Antoniu Chifor le-a dat un exemplu personal, de casnicie reusita, prezentându-se la eveniment alaturi de sotia sa, care le-a explicat adolescentilor cât este de important sa ai lânga tine, pe drumul vietii, un partener care sa te sprijine.
În cea de-a doua parte a evenimentului, adolescentii au fost provocati de profesoara Deme Szabo Csila (Colegiul Economic Partenie Cosma) sa raspunda la întrebari de cultura generala, câstigatorii fiind rasplatiti cu rechizite.

Sursa: http://www.crisana.ro