„„Cinstirea adusa martirilor [îngropati în acest Cimitir al Saracilor] ar fi de prea putin folos daca nu ar deveni pentru noi toti un imbold spre a fi mai buni crestini”, a afirmat Excelenta Sa Miguel Maury Buendía, Nuntiu Apostolic pentru România si Republica Moldova, în cadrul omiliei rostite la Cimitirul Saracilor din Sighetu Marmatiei, cimitir care s-a facut loc de pelerinaj anual pentru toti credinciosii Bisericii Catolice din România. Aici s-au adunat sâmbata, 13 mai, mii de credinciosi împreuna cu zeci de preoti nu doar din Eparhie, ci din întreaga Românie, precum si Ierarhi ai Bisericii Catolice de ambele rituri: ÎPS Ioan Robu, PS Petru Gherghel (prezent anual la acest pelerinaj), PS Virgil Bergea, PS Florentin Crihalmeanu, PS Claudiu Pop, PS Vasile Bizau pentru a se ruga împreuna pentru sufletele episcopilor martiri trecuti la Domnul în perioada neagra a comunismului, îngropati aici în gropi comune si pentru a se alimenta cu speranta ca acesti episcopi vor fi ridicati cât mai repede la cinstea altarelor. Oaspeti de onoare au fost prezenti în acest an la pelerinaj: Nuntiul Apostolic si Excelenta Sa Jean-Louis Bruguès – Arhivist si Bibliotecar al Sfintei Biserici Romane. La ora 9:20, au pornit cu totii în procesiune de la Memorialul Durerii (din centrul orasului) si pâna în periferie, la locul unde este asezat cimitirul. Au mers cântând pricesne si recitând rugaciuni, citind fragmente din carti scrise despre viata episcopilor martiri si lecturi din Sfânta Scriptura.
Cuvântul de învatatura din cadrul Sfintei Liturghii, celebrate de la ora 10:30 în cimitir, a fost rostit de catre Nuntiul Apostolic Miguel Maury Buendía, care, reluând gândurile referitoare la profilul martirului din predica pe care Papei Francisc a rostit-o în cea de-a doua zi de Craciun a anului trecut, a afirmat: „Iertarea daruita de catre martiri [ucigasilor lor] înainte de a muri îi apropie pe acestia de Domnul, iar noua ne arata ce atitudine se cuvine sa avem ca si crestini… Iertarea este cea mai înalta forma a daruirii… Prin iertare învingem raul cu binele. Iertarea ne face liberi, liberi de ura si de resentiment, liberi precum martirii greco-catolici români, care au murit iertând pe persecutori în speranta ca si ei vor fi iertati de Domnul”.
Aflându-ne într-o zi aniversara pentru Biserica universala -100 de ani de la aparitia Sfintei Fecioare Maria la Fatima- în cadrul liturghiei, Preasfintitul Vasile Bizau a citit rugaciunea jubiliara de consacrare a Eparhiei Maicii Domnului, iar binecuvântarea a dat-o împreuna cu Nuntiul Apostolic pentru acordarea indulgentei plenare celor care erau pregatiti. A fost citita, de asemenea, o rugaciune pentru episcopii martiri.
Scriitoarea Ana Blandiana a trimis un frumos mesaj participantilor la pelerinaj, în care si-a exprimat admiratia pentru constanta cu care se desfasoara în fiecare an, numind aceasta „traditie a pelerinajelor la mormintele martirilor unul dintre cele mai frumoase si emotionante lucruri care se desfasoara de ani de zile în România”. „An de an, initiativa dumneavoastra îsi mareste ecoul si utilitatea într-o Europa care se îndoieste de propriile ei radacini crestine si în ciocnirea implacabila a civilizatiilor risca sa fie înfrânta nu pentru ca nu are destula putere, ci petru ca nu are destula credinta nici în Dumnezeu si nici în propria ei definitie”. „Cu ferma convingere ca numai acesta este drumul, un drum pe care dumneavoastra îl faceti în mod simbolic si concret între locul suferintei si cel al vietii vesnice, îl rog pe Dumnezeu sa ne dea tuturor puterea de a ramâne noi însine, neclintiti în credinta, singura în stare sa salveze lumea care a fost a înaintasilor nostri si trebuie sa ajunga mereu vie la cei ce ne vor urma”, a transmis scriitoarea.
La sfârsit, Preasfintitul Vasile a multumit tuturor pentru prezenta la pelerinaj, subliniind faptul ca, într-o zi ploioasa cum este aceasta, „noroiul de pe picioare ne va aminti de acest pamânt, care este un pamânt sfintit de jertfele înaintasilor, de fericitul Anton Durcovici, de Preasfintiile lor Episcopii care asteapta sa fie facuti Fericiti, de jertfele tuturor celor care si-au dat viata pentru credinta, pentru idealuri si pentru Hristos”.

Sursa: http://www.episcopiamm.ro