„Peste 4.000 de pelerini din România si Ungaria participa, duminica, 14 mai 2017la pelerinajul diecezan organizat în Anul Jubiliar Sfântul Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei.

Cu aceasta ocazie, dupa patru secole si jumatate, la Oradea a ajuns din nou craniul Sfântului Ladislau, trimis la Gyor în timpul razboaielor confesionale din Transilvania si nerecuperat de atunci.
Urmând recliva bine pazita a Sfântului Ladislau, alaiul de credinciosi a parcurs pe jos un traseu de la Bazilica Romano-Catolica si pâna în Cetate, unde herma celui care a fondat-o a mai ramas timp de câteva ore.
Herma cu craniul Sfântului Ladislau a fost primita în Oradea la ora 9 si a fost asezata în mod solemn în Bazilica Romano-Catolica din Complexul Baroc, alaturi de relicvarul cu o bucatica din craniul Regelui ungar, din patrimoniul diecezei de Oradea, dupa care credinciosii au asistat la o liturghie celebrata de Eminenta Sa Cardinal Dr. Erdo Péter, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta.
Bazilica s-a dovedit neîncapatoare pentru multimea venita sa ia parte la procesiune asa ca peste 400 de credinciosi au urmarit transmisiunea slujbei pe doua ecrane mari ridicate în curte.
Procesiunea spre Cetatea Oradea a început în jurul orei 13, din alai facând parte si grupuri folclorice si husari. "Cei care nu reusesc sa parcurga pe jos distanta pâna la Cetate au la dispozitie un autobuz, dar rugamintea mea este sa îl foloseasca doar cei care au probleme de sanatate", a anuntat în microfon episcopul László Böcskei.
De altfel, la iesirea din curtea bazilicii, participantii la procesiune erau îmbiati cu flacoane cu apa minerala pentru a face fata vremii calde, umede si apasatoare asa ca participantii la alai au preferat sa mearga pe jos.
Coloana, la care s-au adaugat pe traseu noi pelerini, a fost deschisa de tineri purtând drapelele natiunilor care au facut parte din regatul Sfântului Ladislau, dar si drapelul Poloniei în care s-a nascut.
Herma cu craniul Sfântului Ladislau a fost bine pazita pe tot parcursul procesiunii de mai multi barbati în costume negre, evenimentul fiind supravegheat si de jandarmii bihoreni.
Din alaiul care s-a întins de intrarea în Cetate pâna dincolo de magazinul Crisul au facut parte, fete bisericesti printre care cardinalul Péter Erdo, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, nuntiul apostolic de la Bucuresti, Miguel Maury Buendia, arhiepiscopul de Bucuresti, Ioan Robu, dar si episcopul de Oradea, László Böcskei si episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea.
Printre oficialitati s-au mai numarat vice-prim ministrul Ungariei, Semjén Zsolt însotit de mai multi secretari de stat, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zákonyi Botond, consulul principal Mille Janos dar si presedintele UDMR, Kelemn Hunor, presedintele Consiliului Judetean Bihor, Pásztor Sándor, deputatul Szabó Ödön, presedintele PPMT Bihor, Csomortányi István si Victor Oparchi, secretar de stat la Ministerul Cultelor. De asemenea, la eveniment a participat si primarul Ilie Bolojan.
În jurul orei 14, craniul Regelui Ladislau a ajuns din nou în Cetatea Oradea. Herma cu moastele regale a fost primita cu onor de huszarii care au facut parte din alai si depusa în biserica. Numarul pelerinilor a fost atât de mare încât sfântul lacas s-a dovedit neîncapator.
"Nu mai este loc", a spus unul dintre oamenii de ordine îndrumând crediciosii sa asiste la slujba religioasa la umbra copacilor din curtea interioara a fortificatiei care s-a umplut de lume.
Multi pelerini au facut însa calea întoarsa constienti ca odata cu oficierea liturghiei festivitatilea aveau sa se apropie de sfârsit.
Organizat cu ocazia împlinirii a 825 de ani de la canonizarea Sfântului Ladislau pelerinajul de duminica a comemorat personalitatea acestuia. Regele sfânt, a fost descris de prim-vicepremierul Semjén Zsolt ca un simbol al unitatii dintre crestinism, natiunea maghiara si spiritul european. "Ungaria apara Europa si în zilele noastre", a spus Semjén Zsolt în discursul tinut la bazilica.
La rândul sau, secretarul de stat Victor Oparschi, a amintit în alocutiunea sa a amintit legatura acestuia cu Oradea. "Sfântul Ladislau poate fi considerat unul dintre fondatorii orasului Oradea. S-a îndragostit de aceste locuri. În urma unui vis miraculos a înfiintat aici o manastire în cinstea Fecioarei Maria închinata Diecezei de Oradea", a spus secretarul de stat.
Oparschi a povestit legenda potrivit careia regele a cerut sa fie înmormântat la Oradea iar carul cu trupul neînsufletit al acestuia a pornit singur catre oras, amintind ca este asemanatoare celei despre Sfânta Filofteia care a cerut sa fie înmormântata la Curtea de Arges.
"Daca uneori istoria ne-a separat rolul sfintilor este de a crea unitate", a spus Oparschi.
De altfel, pentru cei care nu stiu, în urma casatoriei lui Ladislau cu printesa germana Adelhai, cuplul regal a daruit lumii un alt sfânt. Fiica lor Piroska, sotia lui Ioan al II-lea le este cunoscuta românilor sub numele de Sfânta Paraschiva.
Pentru toate aceste merite, episcopul László Böcskei a promis în alocutiunea avuta în catedrala din Cetate ca Sfântul Ladislau va avea o noua statuie în Oradea.
Festivitatile s-au încheiat în jurul orei 15, când pelerinii au putut vizita Cetatea si ruinele bisericii medievale ctitorite de Sfântul Ladislau sau asculta concerte în curtea cetatii.
Începând cu ora 16:30 membrii Capitlului Catedralei au oficiat sfânta liturghie în prezenta moastelor Sfântului Ladislau pentru ca dupa ora 17:30 acestea urmau sa fie transportate în Ungaria în masina blindata cu care au fost aduse.

Sursa: http://www.ebihoreanul.ro