„Sâmbata, 6 mai 2017, papa Francisc a acceptat renuntarea la conducerea pastorala a Bisericii greco-melchite prezentata de Beatitudinea Sa Grigore al III-lea Laham, patriarh de Antiohia a greco-melchitilor. Potrivit normelor canonice, administrator al Bisericii greco-melchite, pâna la alegerea noului patriarh, este arhiepiscopul de Alep al greco-melchitilor, mons. Jean-Clément Jeanbart, episcopul cu vechimea cea mai mare în episcopat din Sinodul Permanent al Bisericii.

Nascut în 1932 în Siria si sfintit preot în 1959, patriarhul emerit a fost consacrat episcop în 1981, iar în anul 2000 a fost ales patriarh de Antiohia a greco-melchitilor. În actuala criza din Siria, Beatitudinea Sa Grigore al III-lea Laham a dovedit o profunda aspiratie la pace, reconciliere si aratându-si în orice situatie apropierea parinteasca fata de credinciosii sai.

Într-o scrisoare adresata astazi patriarhului Grigore al III-lea si episcopilor greco-melchiti, papa Francisc afirma ca întâistatatorul acestei Biserici, în cadrul întrevederii din luna februarie a.c., si-a prezentat spontan renuntarea la oficiul patriarhal si a cerut ca papa sa aleaga momentul cel mai prielnic pentru acceptarea renuntarii. Pontiful îl numeste pe patriarhul Grigore al III-lea ”servitor zelos al Poporului lui Dumnezeu”, care a slujit cu generozitate Biserica sa în diferite forme, în special ”atragând atentia comunitatii internationale asupra dramei prin care trece Siria”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va