ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICA BUCURESTI

Str. G-ral Berthelot 19, 010164 Bucuresti (RO)

Tel. +40 21 2015411 – Fax +40 21 3121207

birouldepresa@arcb.ro

Deadline pentru constructia Cathedral Plaza:
17.10.2013, ora 14.00, este termenul limita de prezentare a deciziei de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza

Primarul General Sorin Oprescu reuseste sa stârneasca si îngrijorarea Episcopilor europeni

Bucuresti, 15 octombrie 2013 – Episcopii Catolici din Europa, reuniti în Adunarea Plenara a Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), desfasurata la Bratislava, într-un comunicat remis presei internationale, în data de 07.10.2013, si-au manifestat îngrijorarea fata de neaplicarea de catre Primarul general al Capitalei a deciziilor instantelor de judecata din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lânga Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucuresti.
La rândul sau, Consiliul Consultativ al Cultelor din România a depus în data de 24.09.2013 la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti o declaratie de sustinere, prin care îsi manifesta solidaritatea cu Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti (v. anexa).
În loc sa treaca la actiune, Primarul General este consiliat de aceeasi casa de avocati care reprezinta si interesele cladirii Cathedral Plaza, gasind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotarârii judecatoresti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiintarii constructiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranta catedralei în caz de desfiintare a constructiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a amenintare decât a îngrijorare.
Desi nu îsi gaseste timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, totusi Primarul General a avut timp sa autorizeze demolarea unei case istorice, legata de viata si personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de catre Biserica Catolica si pentru care s-a constatat calitatea de detinut politic de catre Tribunalul Bucuresti.
Pe acest fond de criza morala si legala, executorul judecatoresc i-a pus in vedere Primarului General ca în data de 17 octombrie 2013, ora 14.00 sa prezinte decizia de desfiintare a cladirii declarata ilegala.
“Avem speranta ca nu vom fi obligati sa solicitam înca o data sprijinul forurilor internationale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicarii hotarârilor judecatoresti în România, astfel încât sa nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câstigata în multi ani de judecata sa îsi gaseasca în sfârsit drumul catre lumina”, a declarat IPS Ioan Robu.

Persoana de contact
Pr. Francisc Dobos
Purtator de cuvânt
tel. 0755 065 069
birouldepresa@arcb.ro
Sursa foto: www.ziare.com