„Circa 30 de tineri catolici români vor participa la Ziua Mondiala a Tineretului Catolic (ZMT), care se va desfasura la Rio de Janeiro, în Brazilia, în perioada 23-28 iulie 2013, si care va vedea reuniti circa doua milioane de tineri catolici din lumea întreaga. Tinerii români, proveniti din opt dieceze si eparhii catolice din România, sunt însotiti de sase preoti, romano-catolici si greco-catolici, si de doi episcopi: PS Florentin Crihalmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, si PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, presedintele Comisiei pentru tineret în cadrul Conferintei episcopilor catolici din România (CER).
Conform traditiei Zilelor Mondiale ale Tineretului, în saptamâna premergatoare marelui eveniment, tinerii petrec câteva zile în una dintre diecezele tarii gazda. Astfel, în perioada 16-20 iulie a.c., numita „Saptamâna misionara”, tinerii români vor fi gazduiti de Arhidieceza de Niteroi (http://www.arqnit.org.br/), aflata în apropiere de Rio de Janeiro. Aceste zile vor fi dedicate culturii (17 iulie), spiritualitatii (18 iulie), solidaritatii (19 iulie) si familiei (20 iulie), si le vor oferi tinerilor români ocazia sa cunoasca cultura, istoria si spiritualitatea specifice Braziliei, sa viziteze diferite opere sociale si sa petreaca o zi împreuna cu o familie braziliana.
În perioada 23-28 iulie a.c. tinerii români vor fi prezenti la Rio de Janeiro, unde vor lua parte la ZMT. Programul acestor zile prevede momente de rugaciune, întâlnirea cu Papa Francisc, cateheze (sustinute de peste 250 de episcopi din lumea întreaga), concerte etc. Pentru tinerii români catehezele vor fi tinute de PS Virgil Bercea. Într-un mesaj adresat tinerilor români, cu ocazia ZMT de la Rio, episcopul Bercea îi asigura ca desi „Rio este departe, Ziua Mondiala a Tineretului este aproape de fiecare tânar din lume. Sfântul Parinte, Papa Francisc va vorbi nu numai tinerilor care vor fi prezenti la Rio, ci tinerilor din lumea întreaga”. Pe tinerii ramasi acasa episcopul îi îndeamna sa urmareasca evenimentul prin intermediul internetului, pe site-uri sau retele de socializare: „Fiti conectati la capitala mondiala a tineretului crestin! Vorbiti-le si altora despre ceea ce se întâmpla acolo! Vorbiti-le despre Cristos! Fiti mesagerii unei lumi noi!”
Comisia pentru tineret a CER a realizat ecusoane, traiste si tricouri personalizate pentru tinerii români care vor fi prezenti la Rio si a dedicat spatii oficiale pe internet pentru ZMT: http://www.zmtromania.ro/ si https://www.facebook.com/worldyouthdayRomanian.
Ajunsa la cea de a 28-a editie, Ziua Mondiala a Tineretului de la Rio are ca tema un citat din Evanghelia dupa Matei: „Mergeti si faceti ucenici toate natiunile” (cf. Mt 28,19). În octombrie 2012, Papa Benedict al XVI-lea, acum emerit, le-a transmis tinerilor un mesaj, cu ocazia acestei Zile Mondiale, în care îi îndeamna sa le transmita semenilor lor din întreaga lume entuziasmul credintei si sa vesteasca Evanghelia fara teama si însufletiti de iubire, dupa exemplul marilor misionari ai Bisericii Catolice.

Secretar General,