De Salvatore Cernuzio

"Piata sanctuarului poate primi 400.000 de persoane circa, însa noi, la celebrarile papei, asteptam dublul, 800.000, si probabil vom ajunge chiar la un milion". Parintele Nuno Rosário Fernandes, director al departamentului de comunicare al Patriarhiei de Lisabona, relateaza marea asteptare pentru 12 si 13 mai 2017, când papa Francisc va veni "ca pelerin" la Fatima pentru centenarul aparitiilor.
La capatul briefingului de prezentare a vizitei papale – unde a intervenit împreuna cu Carmo Rodeia, directoarea comunicarii de la sanctuarul marian – calugarul vorbeste despre "o mare bucurie" în dieceza portugheza pentru venirea lui Bergoglio, papa care înca de la primele momente de pontificat a aratat o profunda evlavie mariana. "Exista mult ferment si dieceza si Conferinta Episcopilor sunt la munca de mai multe luni. Credinciosii vor veni si din tarile vecine", le explica jurnalistilor.
Nimic nou pentru un centru marian care este tinta pelerinajelor continue si care, numai în 2016 a înregistrat peste 5,3 milioane de prezente la celebrarile de la sanctuar. Cu Francisc un milion de persoane în doua zile este aproape asigurat, luându-i în considerare si pe cei 1500 de reporteri, 200 de preoti, 71 de episcopi si 8 cardinali care vor participa la Liturghia "sub cerul liber" de sâmbata 13 mai 2017, cum a afirmat Rodeia. Care a furnizat si alte numere: 100 de grupuri de pelerini si 40.000 sosesc pe jos deja în week-end; multi vor veni si din America Latina (Argentina îndeosebi) urmându-i pe liderii lor invitati de presedintele Marcelo Rebelo de Sousa si de premierul António Costa pentru o întâlnire care va urma dupa calatoria papala.
Dar afluenta ampla în micul orasel unde Fecioara în 1917 a aparut este datorata mai ales marelui eveniment al canonizarii celor doi pastorinhos, Francisco si Giancinta Marto, cei doi frati analfabeti care, împreuna cu verisoara Lucia Dos Santos, au primit mesajul de la "Doamna" ca sa-l raspândeasca în toata lumea. La ceremonie va fi prezent si copilul brazilian vindecat în mod miraculos în martie 2013 când avea 6 ani, prin mijlocirea celor doi fericiti, însotit de familia sa care – informeaza tot Carmo Rodeia – va povesti propria experienta într-o conferinta de presa la Fatima la 11 mai.
"Aceasta canonizare este un eveniment fara precedent, doi copii devin sfinti", comenteaza parintele Nuno, "sunt un exemplu de sfintenie pentru noi toti. Prin marturia lor putem întelege ca pentru a deveni sfinti nu trebuie traita o viata întreaga, ci sunt suficienti putini ani, se poate începe sa fim sfinti deja la vârsta frageda. Modul cu care au primit mesajul Sfintei Fecioare Maria, cum l-au trait si transmis este exemplul clar al faptului ca sfintenia este ceva la care toti pot sa aspire".
Un mesaj, cel de la Fatima, de altfel de "actualitate puternica", afirma preotul. "Ca în urma cu o suta de ani, lumea se afla în mijlocul echilibrelor internationale precare, de aceea sunt necesare invitatiile la pace, la convertire si la milostivirea Sfintei Fecioare Maria". Cu venirea lui Francisc, care merge la sanctuar pe urma predecesorilor, "Biserica desigur confirma aparitiile – si nu este un lucru sigur dat fiind ca, asa cum stim, nu întotdeauna aceste fenomene sunt aprobate cu usurinta – dar mai ales confirma mesajul care reiese din ele", subliniaza Fernandes.
Si îndeparteaza de la pelerinajul papal orice umbra de polemica, în special daca se refera la nerevelarea sa revelarea partiala a celui de-al treilea secret de la Fatima. Se aminteste ca secretul a fost facut public de Ioan Paul al II-lea în timpul calatoriei sale din 13 mai în oraselul portughez în cadrul marelui Jubileu al anului 2000, în timpul careia a beatificat, printre altele, pe Francisco si pe Giacinta. Textul secretului a fost citit în acea vreme de cardinalul Angelo Sodano, secretar de stat al Vaticanului. "Este valabil ceea ce deja Biserica a spus", reafirma reprezentantul Patriarhiei de Lisabona, "adica tot ceea ce a voit sa reveleze sfântul Ioan Paul al II-lea" în trecerea de la al doilea la al treilea mileniu si "ceea ce a confirmat dupa aceea cardinalul Joseph Ratzinger, apoi Benedict al XVI-lea. Si este ceea ce a spus sora Lucia, nu mai este nimic de revelat".
Cu privire la sora Lucia, parintele Nuno Rosário Fernandes confirma ca a fost recent încheiat procesul diecezan pentru cauza sa de beatificare, acum începe "faza romana" pâna când si ultima martora a aparitiilor va fi ridicata la cinstea altarelor.
(Dupa Vatican Insider, 5 mai 2017)

Sursa: http://www.ercis.ro