Preasfinția Sa Virgil Bercea a fost prezent în Duminica Vameșului și a Fariseului din data de 9 februarie 2025, în Parohia „Întâmpinarea Domnului” din Bădăcin. La Liturghia oficiată de ierarh au fost prezenți numeroși concelebranți: pr. protopop Nicolae Bodea, pr. protopop Crișan Marius, pr. Cristian Borz, pr. Florian Gui, pr. Florian Guțiu, pr. ieromonah Gabriel Grigore, arhidiacon Grațian Guiaș.

În cuvântului de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a transmis celor prezenți faptul că trebuie să rămânem perseverenți în credință, conform îndemnului Apostolului Pavel pentru fratele Timotei.

„În contrast cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel, observăm o atitudine de orgoliu în fariseu și o lecție de umilință în vameș. Fariseul pe care ni-l prezintă Sfânta Evanghelie este auto-suficient, un egoist bolnăvicios, patologic, pentru că doar pe el se vede important pentru rugăciunea zilnică, pentru plătirea taxelor, pentru toate meritele proprii. În opoziție îl avem pe vameș, un păcătos notoriu, condamnat și acuzat de toți pentru luarea vamelor, asociat deseori cu asupritorul, Imperiul Roman. Cu toate acestea, când intră în templu stă smerit și umilit în fața Creatorului fără să-și ridice măcar ochii din pământ, rostind în gând «Dumnezeule ai milă de mine păcătosul».

În fața lui Dumnezeu nu putem fi altfel decât umiliți și smeriți. În ciuda realității pe care o trăim și care ne scoate în față atâtea persoane care au acest tip de comportament auto-suficient, trebuie să ne întrebăm continuu: Eu cum mă comport?

Noi creștinii care frecventăm biserica, reușim să avem această atitudine a vameșului? Fiecare dintre noi avem propriile păcate, fiecare își are propria cruce și probabil că atunci când intrăm în biserică mai spunem «Ai milă de mine, Doamne!». În raport cu ceilalți trebuie să avem capacitatea de a-i respecta, de a-i aprecia, de a le scoate în evidență calitățile și nu defectele. Avem posibilitatea de a ne «reinventa» în Domnul de fiecare dată fiindcă El este suportul nostru, El este cel care a suferit pentru păcatele noastre și ne-a mântuit. Doar cu El, prin El și cu El putem face totul. Fără prezența Domnului în viața noastră suntem egoiști, plini de sine.

Dacă ne uităm retrospectiv în istorie observăm că oamenii buni au rămas vii, nu au fost uitați. În acest context în care îl sărbătorim pe Iuliu Maniu aici la Bădăcin, în Biserica Catolică se celebrează Anul Sfânt Jubiliar 2025. Noul Testament aduce un alt tip de jubileu, celebrat în Isus Cristos, în care ne sunt iertate păcatele, în care ne odihnim în Domnul.”

În încheierea cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa Virgil Bercea a reamintim credincioșilor dubla aniversarea din anul acesta, Jubileul Speranței din Biserica Catolică și Anul Iuliu Hossu la nivel național:

„În România sărbătorim Anul Iuliu Hossu. Iuliu Maniu a fost contemporan cu Iuliu Hossu, participanți amândoi la Marea Unire, cunoscând bine realitățile ardelenești ale vremii. Aceste două personalități au fost de o statură morală și intelectuală cu totul deosebită, au dat dovada că știu cu adevărat să spună «Dumnezeule ai milă de mine păcătosul». Să ne amintim de închisoarea de la Sighet în care au suferit, au perseverat în credință așa cum spunea Sfântul Apostol Pavel și au dovedit că au un caracter de nezdruncinat prin suferință.”

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc o agapă frățească urmată de lansarea volumului Virgil Solomon, „Trecutul ne-ajunge din urmă. Memoriile unui martor privilegiat al istoriei, 1921–1947” și premiera filmului documentar „Iuliu Maniu: Părintele Marii Uniri și lupta pentru libertate”. În cadrul acestor momente desfășurate la Casa Memorială „Iuliu Maniu” și moderate de Ana-Maria Borz, au loc cuvântul Michael Virgil Solomon, scriitor, nepot al lui Virgil Solomon; Dr. Claudiu Secașiu, cercetător C.N.S.A.S; Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației „Corneliu Coposu”; Dr. Vlad Ovidiu Cioacă, sociolog; Dr. Marin Pop, cercetător la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.

 

Cristian Ciulea

Biroul de Presă EGCO