„Câteva zeci de invitati si localnici au participat sâmbata, la Badacin (Salaj), la un eveniment ce si-a dorit sa refaca, într-o maniera contemporana, „habele” (sezatori-n.r.) organizate în trecut în satele ardelenesti. Manifestarea este parte dintr-un proiect itinerant denumit „Sezatori în Tara Silvaniei”, initiat de Fundatia pentru Educatie si Dezvoltare locala AGAPIS.

Localnicii s-au pregatit serios pentru a-si primi oaspetii. Femeile din Corul „Dealul Tarinei” au pregatit peste 200 de placinte renumite în întreaga zona – placinte care se fac în fiecare casa la Badacin în fiecare sâmbata, indiferent daca sunt asteptati musafiri sau nu – iar compozitia lor variaza în functie de sezon, de la varza dulce sau murata, cartofi, brânza, urzici, muguri de lucerna sau loboda; au fost pregatite 670 de sarmale traditionale si cu pasat si 10 pâini de casa. Nu au lipsit traditionalii cârnati de casa, clisa, jumarile, ceapa, ouale rosii, deliciosii cozonaci. Întreg evenimentul a fost gazduit la gospodaria lui Valentin Valcauan, gazda generoasa si primitoare. Dupa „omenirea” ospetilor cu bucate locului, „mesteritele în ale acului” au facut demonstratii de maiestrie brodând batiste cu harta satului sau alte imagini, au povestit de „habele” de alta data, asa cum se organizau acestea în Badacin. Pe parcursul zilei s-au facut excursii la vechea bisericuta de lemn a satului, aflata într-un amplu proces de restaurare. Vechea biserica este prima din Salaj construita (1699-1700) pe fundatie de piatra si are o turla de lemn unica, sub forma unui bulb de ceapa. Sub ghidajul preotului greco-catolic Cristian Borz, cei care au dorit s-au deplasat apoi la Casa Memoriala Iuliu Maniu, unde au putut obsrva stadiul lucrarilor de reabilitare si au vizitat micul muzeu amenjat la subsolul bisericii greco-catolice.
La prânz, pe lânga delicioasele sarmale gatite în oale de lut, maestru bucatar Mircea Groza a pregatit pentru cei prezenti o „soanca” la cuptor si un ceaun cu tocanita de porc cu legume si „pitigai” sau „razalai” (galuste), un preparat dupa o reteta veche.
Organizatorii au adus la Badacin si o parte din Ansamblul Folcloric Mesesul. Solistele le-au cântat si badacinenii au jucat ca la vechile danturi, iar doamnele din cor au cântat si au reprodus o mica parte din habele de altadata, dupa care femeile s-au mutat în casa, la sezatoare, alaturi de invitate, unde au povestit despre straiele populare, despre modul cum erau ele create, despre batiste ca parte integranta a costumului popular, au cântat în timp ce torceau si au povestit întâmplari de pe vremuri.
Potrivit Alinei Zara Prunean, initiatoare a proiectului „Sezatori în Tara Silvaniei”, unul dintre subiectele discutate si chiar pus în aplicare la sezatoare a fost cel al batistelor traditionale din vechiul costum popular, accesoriu pe care si l-ar dori readus în actualitate, în tinutele moderne.
„Badacinul e un loc minunat. Va îndemn pe toti sa lucram pamânturile astea roditoare, pe care creste orice soi de fruct de-al nostru. Altfel o sa ajungem dincolo si nu ne vor primi strabunii, pentru ca nu am avut grija de glia pe care ne-au lasat-o ei în grija si pentru care au platit cu sânge de-a lungul istoriei” – Valentin Valcauan.
Evenimentul de la Badacin este a doua sezatoare organizata în cadrul proiectului itinerant care si-a propus sa promoveze cultura locala si produsele locale, sa redescopere traditiile si farmecul unor locuri unice, cum este si Badacinul, un pitoresc sat strajuit de paduri si livezi roditoare.
Proiectul „Sezatori în Tara Silvaniei” este sustinut de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Salaj Plus, Centrul de Cultura si Arta Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Centrul National de Informare si Promovare Turistica Zalau, Muzeul de Pânze si Povesti si Coltul Românesc.
„Când vii bade-n sezatoare/ nu sta la usa-n picioare/ Uita-te-n casa de-a rândul/ Si te-asaza un-ti gândul/ De ti-e gându-n alta parte/ Du-te bade mai departe/ Ca sunt multe sezatori/ Cu fete si cu feciori” – fragment din cântec local.

Sursa: http://www.crisana.ro