Concert ”Suflet Românesc”
Consulatul General al României în colaborare cu Parohiile greco-catolica ”Sfântul Nicolae” si ortodoxa ”Coborârea Sfântului Duh”, din Milano, au organizat si oferit în mod gratuit concertul ”Suflet Românesc” care a avut loc sâmbata, 7 decembrie de la orele 19.00. Sala San Fedele, gazda acestui evenimet, situata în apropierea celebrei Scala din Milano, a frematat de o bucurie aparte a celor 500 de români care au simtit si trait alaturi de cei de pe scena spiritul românesc. În spectacol si-au dat concursul Oct. Mândruta si Irina Staver, ”morosanca” Ioana Chindris, bihorenii Viorel Boldis si Ovidiu Lazar, dar si Ansamblul ”Zestrea Buduresii”, însotiti fiind de Radu Olea si Vasile Grec, primarul respectiv viceprimarul comunei Budureasa. Seara a fost cu adevarat magnifica mai ales datorita vocii inegalabile a artistului Aurel Tamas, acompaniat de Ansamblul ”Dor Transilvan”, care prin cânt si grai a încurajat românul în a-si mentine traditia, credinta si vorba româneasca.
Hram la Biserica greco-catolica Sf. Nicolae
Hramul comunitatii greco-catolice Sfântul Nicolae, din Milano a fost celebrat duminica, 8 decembrie, în biserica San Nicolao, lacasul de cult care a devenit casa pentru românii ”milanezi”. La invitatia parintelui paroh, Robert Popa, au dat curs într-un mod entuziast P.S.S. Erminio De Scalzi, episcop auxiliar de Milano, vicar pentru marile evenimente din Arhidieceza si responsabilul din partea Bisericii Catolice la Expo 2015, diaconul Roberto Pagani, responsabilul biroului ecumenic milanez, don Giancarlo Quadri, responsabilul comunitatilor etnice din Milano, pr. Traian Valdman, parohul comunitatii ortodoxe din Milano si preotul greco-catolic Emil Ghiurca, din Stei. Numeroasa asistenta s-a bucurat si a apreciat prezenta Consulului General la Milano, George Bologan, care prin discursul sau însufletit a captat atentia în mod deosebit atât a românilor cât si a oaspetilor italieni, dând dovada de o preocupare particulara fata de situatia sociala dar si culturala pe care românii emigranti o traiesc in mod concret în zona milaneza.
Pr. paroh Robert Popa, dar si invitatii sai au mentionat importanta prezentei greco-catolicilor în Milano, fiind prima parohie româneasca în capitala Lombardiei înca din octombrie 1962, iar parintele de atunci Mircea Clinet (ce a parasit Milano dupa 1980) a fost unul dintre încurajatorii înfiintarii si a primei parohii ortodoxe românesti din Italia, în anul 1975.
Sarbatoarea a fost realizata printr-un concert de colinde sustinut de membrii comunitatii locale, Ovidiu Lazar, Letitia Câmpan, Camelia Popa, Ioana Chindris, precum si de invitatii din România, Ansamblul ” Zestrea Buduresii”.
Membrii comunitatii au oferit celor prezenti o îmbelsugata gustare româneasca, moment prin care fiecare a putut sa se bucure în mod sincer de ceea ce înseamna o prietenie adevarata.
Sursa:http://www.bru-italia.eu