„”Cristos, Bunul pastor, a înviat din morti si îi ia pe umerii sai pe toti cei asupriti de rau”: a spus papa Francisc în traditionalul mesaj de Pasti ”Urbi et Orbi” prezentat în Duminica Pastelui, 16 aprilie 2017, de la balconul central al bazilicii San Pietro. În precedenta, Pontiful Roman a celebrat Sfânta Liturghie la ora 10.00 pe esplanada bazilicii vaticane. În timpul noptii de Pasti, la Vigilia pascala, Sfântul Parinte a celebrat riturile sacre si a botezat 11 catehumeni din diferite tari.

Redam mai jos, în traducerea noastra de lucru, mesajul de Pasti al Sanctitatii Sale Papa Francisc:
«Dragi frati si surori, Pasti Fericit!
Astazi, Biserica reînnoieste în lumea întreaga vestea plina de uimire a primilor discipoli: ”Isus a înviat!” – ”Adevarat a înviat, dupa cum v-a spus!”.
Vechea sarbatoare a Pastelui, memorialul eliberarii poporului evreu din robie, ajunge aici la împlinire: prin învierea sa, Isus Cristos ne-a eliberat de robia pacatului si a mortii si ne-a deschis trecerea spre viata vesnica.
Noi toti, când ne lasam stapâniti de pacat, pierdem calea cea buna si umblam ca niste ori ratacite. Dar Dumnezeu însusi, Pastorul nostru, a venit sa ne caute si, ca sa ne mântuiasca, s-a înjosit pâna la umilirea crucii. Si astazi putem proclama: ”A înviat Pastorul cel bun care pentru turma sa a mers la moarte, aleluia!” (Liturghierul Roman, Duminica a IV-a dupa Pasti, Antifonul la Împartasanie).
De-a lungul timpurilor, Pastorul care a înviat nu oboseste sa ne caute pe noi, fratii sai rataciti în pustiurile lumii. Si prin semnele Patimirii – ranile iubirii sale milostive – ne atrage pe calea sa, calea vietii. El îi ia si astazi pe umerii sai pe fratii nostri si surorile noastre asupriti de rau în diferite forme.
Pastorul care a înviat merge sa-l caute pe cel care s-a pierdut în labirinturile solitudinii si marginalizarii; merge în întâmpinarea lor prin fratii si surorile care stiu sa se apropie cu respect si blândete si fac sa auda pentru acele persoane glasul sau, un glas niciodata uitat, care le cheama din nou la prietenia cu Dumnezeu.
El îi ia asupra sa pe cei care sunt victime ale vechilor si noilor sclavii: munci inumane, traficuri ilegale, exploatare si discriminare, dependente grave. El îi asupra sa pe copiii si adolescentii care sunt privati de seninatatea lor pentru a fi exploatati si pe cel care are inima ranita pentru violentele pe care le îndura între zidurile propriei case.
Pastorul înviat se face însotitor de drum al celor care sunt constrânsi sa-si lase tara din cauza conflictelor armate, a atacurilor teroriste, a foametei si a regimurilor asupritoare. Pe acesti migranti fortati, El îi face sa întâlneasca frati sub tot cerul pentru a împarti pâinea si speranta aceluiasi drum.
În evenimentele complexe si uneori dramatice ale popoarelor, Domnul cel înviat sa conduca pasii celor care cauta dreptate si pace; si sa daruiasca responsabililor de natiuni curajul de a evita extinderea conflictelor si de a opri traficul de arme.
În aceste timpuri sa sustina în mod particular eforturile celor care se straduiesc activ sa duca mângâiere si usurare populatiei civile din Siria, iubita si martirizata Sirie, victima a unui razboi care nu înceteaza sa semene oroare si moarte. Ieri a venit stirea unui nou atac, cu nenumarati refugiati si raniti. Sa daruiasca pace întregului Orient Mijlociu, începând cu Tara Sfânta, precum si în Irak si Yemen.
Sa nu lipseasca apropierea Bunului Pastor populatiilor din Sudanul de Sud, Sudan, Somalia si R. D. Congo, care îndura perpetuarea conflictelor, agravate de o foamete foarte grava care loveste în unele regiuni ale Africii.
Isus cel înviat sa sustina eforturile celor care, în special în America Latina, se angajeaza sa garanteze binele comun al societatii, uneori marcate de tensiuni politice si sociale care, în unele cazuri, au degenerat în violenta. Sa se poata construi punti de dialog, perseverând în a lupta împotriva ranii coruptiei si în a cauta valide solutii pasnice la controverse, pentru progresul si consolidarea institutiilor democratice, în respectul deplin al statului de drept.
Bunul Pastor sa ajute iubita tara ucraineana, afectata în continuare de un conflict sângeros, sa regaseasca armonia si sa însoteasca initiative menite sa usureze dramele celor care sufera urmarile.
Domnul înviat, care nu înceteaza sa copleseasca cu binecuvântarea sa continentul european, sa daruiasca speranta celor care trec prin momente de criza si greutati, mai ales din cauza unui loc de munca, în special pentru tineri.
Dragi frati si surori, în acest an, noi, crestinii de toate confesiunile, celebram Pastile în aceeasi zi. Rasuna, astfel, pe o singura voce în orice parte a pamântului vestea cea mai frumoasa: ”Domnul a înviat cu adevarat, dupa cum v-a spus!”. El, care a învins întunericul pacatului si al mortii, sa daruiasca pace zilelor noastre! Pasti Fericit!».
Dupa binecuvântarea si mesajul ”Urbi et Orbi”, papa Francisc a adresat mai multe urari în limba italiana:
”Dragi frati si surori, adresez urarea de Pasti Fericit voua, tuturor, care ati venit aici din Italia si din diferite tari, precum si celor care sunt în legatura directa prin diferite mijloace de comunicare. Vestea pascala a lui Cristos cel înviat sa retrezeasca sperantele familiilor si comunitatilor voastre, în special ale noilor generatii, viitorul Bisericii si al umanitatii. O multumire speciala se îndreapta spre cei care au donat si cei care au realizat aranjamentele de flori, care si în acest an vin din Tarile de Jos. Fie sa simtiti zi de zi prezenta Domnului înviat si sa împartiti cu ceilalti bucuria si speranta pe care El le daruieste. Va rog, nu uitati sa va rugati pentru mine. Sarbatoare frumoasa si La revedere!”
La finalul mesajului de Pasti, Sfântul Parinte a implorat Binecuvântarea apostolica si darul indulgentei plenare, care ajung prin mass-media la toti cei care le primesc în spirit de credinta.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va