„La 16 aprilie 2017, chiar în ziua de Pasti, papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. Cu aceasta ocazie papa Francisc i-a facut o vizita Papei emerit pentru a-i face urarile de Pasti si a-l felicita de ziua aniversara. Festivitatile au fost mutate în a doua zi de Pasti si au avut o forma foarte simpla si rezervata: în manastirea Mater Eclesiae din Vatican a fost prezenta o mica delegatie din regiunea germana Bavaria, locul de provenienta al Papei emerit.

Prezent la eveniment, mons. Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, care îl urmeaza îndeaproape pe papa Benedict al XVI-lea, a vorbit despre cum decurge o zi din viata acestuia la manastirea din Cetatea Vaticanului:
G. G. – „Viata în manastire este foarte ordonata: nu este un secret pentru nimeni faptul ca papa Benedict iubeste ordinea. Programul zilei este foarte bine structurat, foarte clar, si asta îl ajuta. Una dintre afirmatiile papei Benedict, la încheierea pontificatului sau, a fost ca nu s-a retras la 'o viata privata', adica pentru a face ceea ce i-ar fi placut sa faca, ci ca 's-a urcat pe munte', o imagine care aminteste de Moise care s-a retras sa se roage, dupa puterile, convingerile si capacitatile sale, pentru succesorul sau, pentru Biserica si pentru lume. Si chiar asta face. Viata sa este o împletire de rugaciune, studiu, muzica, vizite, Liturghie, plimbari, meditatii, odihna si pregatire pentru întâlnirea cu Domnul. Vad ca papa Benedict traieste cu mare seninatate aceasta decizie a sa”.
Întrebat fiind despre modul în care se misca Papa emerit, mons. Gänswein a spus ca aceasta este partea cea mai slaba a corpului sau, iar pentru acest lucru „se ajuta de un cadru”, care îi da o mai mare stabilitate si siguranta în miscare. Prefectul Casei Pontificale a mentionat ca papa Benedict al XVI-lea nu se plânge de trecerea anilor, dar în acelasi timp este constient ca nu mai are aceeasi forta ca înainte. Arhiepiscopul Georg Gänswein a marturisit ca în anii petrecuti alaturi de Papa emerit a învatat ca credinta este un „dar care aduce bucurie” si „un ajutor pentru a duce mai bine povara” care ne revine.
În ceea ce priveste relatia dintre papa emerit Benedict al XVI-lea si succesorul sau, mons. Gänswein a subliniat ca „cei doi au un raport bun” si ca papa Francisc se întâlneste regulat cu papa Benedict”, însa cei doi „se retrag între patru ochi si vorbesc”. Prefectul Casei Pontificale a adaugat ca vizitele „nu au o cadenta fixa” si ca au loc cu ocazia aniversarilor personale, înainte sau dupa o calatorie a papei Francisc, însa fara un calendar prestabilit. Prelatul a mai spus ca cei doi pontifi se aud si la telefon sau corespondeaza prin scrisori.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va