„O noua colaborare a cultelor din Oradea a fost posibila datorita faptului ca în 2017 atât bisericile orientale cât si cele occidentale se bucura de sarbatorirea comuna a Pastelui. Astfel ,la invitatia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea de a participa la o expozitie crestina cu tema pascala în Cetatea Oradea au raspuns cinci culte din orasul nostru: greco-catolic, ortodox, unitarian, evanghelic si Comunitatea Evreilor Mesianici, pe lânga cea romano-catolica.
Cei prezenti au apreciat acest semnal de bucurie si speranta legat de „Sarbatoarea Sarbatorilor” si s-au îmbogatit sufleteste ascultând calduroasele mesaje adresate de catre reprezentantii cultelor.
S-a subliniat faptul ca acolo unde fundamentul este credinta se poate cladi în mod trainic pentru viitor, chiar daca exista diferente. De-a lungul timpului, „desi omenirea a fost de multe ori nedreapta si oarba, Învierea a reprezentat dovada generozitatii lui Dumnezeu care a ramas cu noi. Traditiile, obiceiurile si credintele noastre se întâlnesc în bucuria Învierii” a afirmat doamna pastor Imola Molnar, reprezentanta Bisericii Unitariene.
Parintele Attila Matyas, reprezentantul Bisericii Evanghelice-Lutherane a precizat faptul ca primul sau gând la intrarea în Expozitie a fost „ce bogati suntem împreuna!”, dorind sa aratam unitatea în diversitate. Dânsul a punctat faptul ca lumea de astazi are nevoie de o marturie comuna, de un glas unitar care trebuie sa fie auzibil si vizibil inclusiv în afara bisericilor. În prezent acest glas este slab însa întâlnirea de fata ofera dovada faptului ca se doreste o exprimare comuna, puternica si credibila.
Reprezentantul Comunitatii Evreilor Mesianici din România a amintit care au fost primele cuvinte ale Mântuitorului dupa Înviere: „Pace voua!”
Preasfintitul Virgil Bercea a spus ca sunt „momente si locuri care ne fac mai buni, unindu-ne în aceste vremuri când este fundamental acest lucru.” Dânsul si-a exprimat într-un mod foarte sugestiv aprecierea în legatura cu evenimentul comun: „ce se întâmpla aici este un surâs al Domnului asupra Oradiei”.

Biroul Pastoral