„Noul Secretar General al ONU va fi portughezul Antonio Guterres, catolic practicant. Guterres, începând cu 1 ianuarie 2017, îi va succede sud-coreanului Ban Ki-Moon, care timp de un deceniu a ocupat aceasta functie.
Nascut în Lisabona la 30 aprilie 1949, António Manuel de Oliveira Guterres a fost sef al guvernului tarii sale în perioada 1995-2002, iar apoi a lucrat ca Înalt Comisar ONU pentru Refugiati (UNHCR), 2005-2015, aratând o mare întelepciune si dând dovada de mult echilibru. Cariera sa politica a început în 1976, când au avut loc primele alegeri democratice dupa caderea dictaturii în tara sa. A devenit în scurt timp liderul partidului sau, iar în 1992 a fost ales presedinte al Internationalei Socialiste. Trei ani mai târziu a fost ales sef al guvernului din Portugalia, bucurându-se de o mare popularitate, consolidata mai tare în 1998, dupa Expo de la Lisabona.
În 1999 a fost reales si în anul 2000 a ocupat pentru sase luni presedintia Consiliului European. În anul 2001, dupa un rezultat dezastruos la alegeri, Guterres a demisionat din partidul sau si s-a retras din viata politica portugheza. A început sa lucreze în calitate de presedinte al Internationalei Socialiste pâna în 2005. În luna mai a aceluiasi an, a fost ales Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, una dintre cele mai mari organizatii umanitare din lume, pe care a condus-o timp de zece ani.
Guterres a descris rolul sau în calitate de secretar al Organizatiei Natiunilor Unite, ca si cel al unui lider "care trebuie sa actioneze cu umilinta si fara aroganta, fara sa dea lectii nimanui, dar care sa lucreze ca un facilitator, un catalizator, ce actioneaza ca un broker onest, un constructor poduri si un mesager al pacii".
Acum, Consiliul ONU va trimite alegerea sa la Adunarea Generala ONU, care la rândul sau va trebui sa ratifice numirea.

Sursa:it.zenit.org
http://www.e-communio.ro