„"A însoti tinerii pentru a raspunde în mod liber la chemarea lui Cristos" a fost tema Simpozionului european organizat de Consiliul Conferintelor Episcopilor din Europa (CCEE), în colaborare cu Conferinta Episcopilor din Spania si Arhidieceza de Barcelona. Evenimentul a avut loc la Seminarul Conciliar din Barcelona, în perioada 28-31 martie 2017.
Simpozionul a avut menirea de a reuni episcopii din cadrul conferintelor episcopale europene precum cum si directorii nationali responsabili pentru pastoratia tineretului, pastoratia vocationala, pastoratia universitara si scolara si cateheza, pentru a reflecta împreuna asupra temei însotirii spirituale a tinerilor.
În sesiunea de deschidere a întâlnirii au salutat ES Mons. Juan José Omella Omella, arhiepiscop mitropolit de Barcelona, Em. Sa card. Vincent Nicholas, arhiepiscop mitropolit de Westminster, vicepresedinte CCEE, Em. Sa card. Ca?izares Llovera, arhiepiscop mitropolit de Valencia, vicepresedinte al Conferintei Episcopilor din Spania.
ES Mons. Marek Jedraszewski, arhiepiscop mitropolit de Cracovia, presedintele Comisiei CCEE pentru Cateheza, Scoala si Universitate a vorbit despre însotirea spirituala în Europa de azi, pornind de la imaginea biblica a celor doi ucenici care se îndreptau spre Emaus. Pr. Michel Remery, vicesecretar general al CCEE, a prezentat tema si programul simpozionului.
Dupa sfânta Liturghie, prima parte a celei de-a doua zi a lucrarilor a fost dedicata temei "tinerii si însotirea spirituala". Jona (Albania), musulmana convertita la crestinism, Mate (Ungaria), seminarist greco-catolic, Carlota (Spania) si Simon (Olanda), Comunitatea Emanuel, au vorbit despre experientele lor de a fi însotiti spiritual. Ulterior a avut loc o masa rotunda care a avut în centrul discutiei tema însotirii spirituale pentru toata viata.
A doua parte a zilei a avut-o ca protagonista pe sr. Lola Arrieta, carmelita, care a vorbit despre ce înseamna a face o buna însotire spirituala respectând libertatea umana. La încheierea acestei sesiuni de lucru au fost proiectate trei video care au relatat experienta unei familii din Anglia, marturia unui antrenor de fotbal din Portugalia si misiunea unui grup de cercetasi din România. A urmat momentul de împartasire a experientelor în grupuri mici.
Întreaga zi s-a încheiat cu un moment de adoratie euharistica împreuna cu un grup de tineri din Barcelona.
A treia zi s-a deschis cu rugaciunea Laudelor. Apoi, ES Mons. Rino Fisichella, presedintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a prezentat o reflectie intitulata "Evanghelizarea si exemplele bune de însotire spirituala". A urmat un moment de împartasire a diferitelor initiative în favoarea tinerilor ce se desfasoara în Europa. A doua parte a zilei a avut loc la bazilica "Sagrada Familia", mareata opera a arhitectului Antonio Gaudí. În acest impresionant cadru au elogiat capodopera lui Gaudí pr. Michel Remery, în calitate de cercetator al departamentului de liturgie si arhitectura al Scolii de Teologie din Tilburg, pr. Armand Puig i T?rrech, rector al Ateneului Universitar "Sant Paci?" din Barcellona, si Etsuro Sotoo, sculptor al operei lui Gaudí. A urmat vizita ghidata a bazilicii si celebrarea sfintei Liturghii de catre Em. Sa. card. Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova si presedinte al CCEE.
Dupa sfânta Liturghie, ultima zi a întâlnirii de la Barcelona a fost deschisa de Em. Sa card. Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului Episcopilor, care a prezentat munca de pregatirea a Sinodului pentru tineri ce va avea loc în luna octombrie a anului 2018. Dupa ce unii participanti au vorbit despre ceea ce au trait pe parcursul simpozionului, Em. Sa. card. Angelo Bagnasco a prezentat concluziile întâlnirii si a lansat un apel catre generatiile tinere ale Europei: "Privim cu mare simpatie si încredere catre noile generatii. Vor avea misiunea de a fi noi evanghelizatori, convinsi ca a evangheliza înseamna a învata pe oamenii de azi arta de a trai!".
La acest simpozion Conferinta Episcopilor din România a fost reprezentata de PS Aurel Perca, presedintele Comisiei pentru Învatamânt, iar pr. Mihaita Roca, pr. Fabian Dobos si pr. Felix Roca au reprezentat domeniile catehezei, al pastoratiei universitare si al pastoratiei tineretului.

Sursa: http://www.ercis.ro