„În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2013 s-a desfasurat la Roma Întâlnirea internationala “Curajul sperantei” – religii si culturi în dialog, organizata de Comunitatea “Sant’Egidio”.
Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica din România a fost reprezentata de trei episcopi si anume: PS Alexandru Mesian, PS Florentin Crihalmeanu si PS Virgil Bercea.
Întâlnirea s-a deschis cu o celebrare Euharistica în Bazilica “San Paolo fuori le mura”, respectiv cu o întâlnire a tuturor participantilor în Auditoriul “Conciliazione”. A continuat cu diverse conferinte, a avut loc o audienta la Sfântul Parinte Papa Francisc si s-a încheiat cu semnarea Apelului pentru Pace în Piazza del Campidoglio din Roma.
Toti cei prezenti si-au angajamentul de a fi lucratori ai pacii, fiecare în locurile unde traiesc si activeaza: “spunem tuturor: nimeni nu poate folosi religia pentru violente. Respingem în mod solemn terorismul religios. Folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a ucide este o blasfemie. Terorismul religios neaga religia în sine, de la radacina. Istoria ne-a învatat ca din ura naste ura. Razboiul genereaza razboi. (…) Nu putem sa nu ascultam strigatul îndurerat al tuturor victimelor nevinovate. Razboiul poate fin învins doar prin pace; o miscare mondiala pentru pace – de acest lucru este nevoie. Nimic nu este imposibil daca ne rugam Domnului. Nimic nu este imposibil daca punem în practica dialogul. (…) Noi, barbati si femei de religii diferite, la Roma, vrem sa ne luam angajamentul pentru a face sa creasca aceasta mare miscare pentru pace”.
Printre conferenti ari s-au numarat si PS Florentin, care a tinut conferinta cu numele: “A fi crestin în secolul XXI”, precum si PS Virgil, care a tinut conferinta cu numele: “Martiriul: o realitate a zilelor noastre”. Pornind de la martiriul primilor crestini si scotând în evidenta exemplul multor credinciosi, preoti si episcopi greco-catolici martirizati în timpul comunismului în România, PS Virgil a motivat faptul ca, într-adevar, martiriul este o realitate prezenta de-a lugul istoriei si cu atât mai mult este prezenta în zilele noastre.
Membrii partecipanti la întâlnire au fost primiti în audienta de catre Sfântul Parinte Papa Francisc care si-a aratat aprecierea fata de organizatorii acestei întâlniri si a îndemnat pe fiecare dintre cei prezenti, barbati sau femei, sa îsi ia angajamente privitor la datoria înfaptuirii pacii: “ca si responsabili ale diferitelor religii putem face multe. Pacea intra în responsabilitatea tuturor. A ne ruga pentru pace, a lucra pentru pace! Un lider religios este întotdeauna un barbat sau o femeie a pacii deoarece porunca pacii este înscrisa în profunzimea traditiilor religiose pe care le reprezentam. Dar ce putem face? Întâlnirile voastre anuale ne arata strada: curajul dialogului. Acest curaj, acest dialog ce ne da speranta. (…) Pentru pace este nevoie de un dialog tenace, rabdator, puternic, înteligent, pentru care nu este nimic pierdut. Dialogul poate învinge razboiul. Dialogul favorizeaza întelegerea, armonia, concordia si pacea. Pentru aceasta, este vital sa creasca, sa se largeasca printre oamenii de orice conditie si convingere, precum o retea de pace care protejeaza lumea si mai ales pec ei mai slabi” a spus Sfântul Parinte Papa Francisc.
„Întâlnirea internationala “Curajul sperantei” – religii si culturi în dialog, organizata de Comunitatea “Sant’Egidio” la Roma”,
