„Pentru comunitatea greco-catolica din Valea lui Mihai (jud. Bihor), ziua de 26 martie 2017 a fost un prilej de sarbatoare, zi în care s-a adus un omagiu celui care a fost parintele Gheorghe Salajan, parohul acestei comunitati în perioada anilor 1940-1948, o personalitate care a ramas cunoscuta în memoria localnicilor ca fiind unul dintre stâlpii de rezistenta ai Bisericii Române Unite în vremurile de prigoana comunista.
Evenimentul a fost organizat de catre parintele paroh, Preacuviosul Grigorie Borzos, participând Pr. Vicar General Olimpiu Todoran, Dl. Primar Nyakó Joszéf si preotii romano-catolici si greco-catolici din parohiile vecine. Comemorarea i-a avut ca invitati speciali pe dl. Liviu Salajan si familia, fiul vrednicului parinte Gheorghe Salajan.
S-a oficiat Sfânta Liturghie si un parastas în memoria parintelui Salajan, urmat apoi de o scurta conferinta sustinuta de dl. Dr. Silviu Sana care a evidentiat personalitatea preotului si marturisitorului Gheorghe Salajan în vremurile de prigoana. La final, a fost dezvelita si sfintita o placa comemorativa dedicata parintelui Gheorghe Salajan si o placa comemorativa cu numele preotilor care au slujit comunitatea greco-catolica din Valea lui Mihai.
Din evocarea personalitatii parintelui Gheorghe Salajan facuta de Dr. Silviu Sana retinem faptul ca acesta a avut o atitudine demna si hotarâta împotriva persecutorilor comunisti, prin atitudinea sa a îndemnat pe preoti si credinciosi sa nu-si lepede credinta. Nu s-a lasat intimidat de catre agentii Securitatii, chiar daca a fost hartuit si persecutat între anii 1946-1948, fiind dus de multe ori la Securitatea din localitate sau fixându-i-se domiciliu fortat. În momentul începerii persecutiilor, în vara anului 1948, în calitate de protopop al districtului Ier, a distribuit circularele de la episcopie catre preoti, sfatuindu-i sa ramâna fermi fata de Biserica Greco-Catolica. Drept urmare, a fost arestat în aceeasi zi cu Episcopul V.T. Frentiu, la 29 octombrie 1948, fiind apoi tovaras de suferinta cu toti episcopii si clerul superior, la Caldarusani si apoi în temuta închisoare din Sighet. Nu a fost condamnat si nici judecat. Pe fisa sa personala de la Securitate scria motivul retinerii sale: ”A refuzat sa treaca la ortodoxie”. A executat 7 ani de puscarie. A fost eliberat în 1955, lucrând apoi în comuna natala ca si contabil la C.A.P., iar la 6 mai 1970 a trecut la cele vesnice.
”Portretul parintelui Gheorghe Salajan poate fi încadrat într-o cruce, a carei brate vibreaza si ne indica tuturor cele patru virtuti cardinale pe care parintele si le-a asumat: tarie, întelepciune, cumpatare si dreptate. Tarie de lider sau de calauzitor în furtuna pentru ca a avut curaj sa duca la bun sfârsit îndatoririle pe care Dumnezeu si Biserica i le-a încredintat, conducându-si cu curaj parohia si protopopiatul; prudenta (întelepciune), pentru ca a ales calea cea spre mântuire, îmbratisând Crucea si drumul calvarului alaturi de Biserica Unita; cumpatare, pentru ca nu s-a revoltat public si a avut o atitudine demna; dreptate, pentru ca nici în închisoare nu si-a tradat idealul, facând-si datoria pâna la capat”, a mentionat istoricul Silviu Sana.