„”Voi puteti face lumea mai buna. Lasati o amprenta care sa marcheze istoria voastra si a celorlalti. Nu fiti «tineri-canapea», care se complac în comoditate fara a se lasa deranjati de cineva. Biserica si societatea au nevoie de voi”: spune papa Francisc în mesajul video pe care l-a transmis în vederea Zilei mondiale a tinerilor 2017, care a ajuns la cea de-a 32-a editie si va fi marcata la nivel diecezan (sau parohial) în Duminica Floriilor, 9 aprilie. Clipul video reprezinta, practic, un rezumat al mult mai amplului mesaj al Sfântului Parinte pentru Ziua mondiala a tineretului 2017, pe tema ”Lucruri mari mi-a facut cel Puternic” (Lc 1,49). Textul mesajului a fost publicat marti, 21 martie 2017, de Sala de Presa a Sfântului Scaun.

”Dragi tineri”, afirma pontiful în mesajul video, ”cu amintirea plina de viata a întâlnirii noastre de la Ziua mondiala a tineretului din 2016 de la Cracovia, am pornit la drum spre urmatorul tel care, cu voia lui Dumnezeu, va fi Panama în 2019. Pentru mine sunt foarte importante aceste momente de întâlnire si dialog cu voi si am vrut ca acest itinerar sa se faca în armonie cu pregatirea urmatoarei adunari a Sinodului Episcopilor, care este dedicat voua, tinerilor.
Pe acest drum ne însoteste Maica noastra, Fecioara Maria, si ne însufleteste cu credinta sa, aceeasi credinta pe care o exprima în cântarea sa de lauda. Maria spune: «Mari lucruri mi-a facut Cel Puternic» (Lc 1,49). Ea stie sa-i aduca multumire lui Dumnezeu, care a privit la umilinta ei, si recunoaste marile lucruri pe care El le împlineste în viata ei. Porneste în calatorie pentru o întâlni pe vara ei, Elisabeta, care este înaintata în vârsta si are nevoie de apropierea ei. Nu ramâne închisa în casa, pentru ca nu este una dintre «tinerii-canapea» care cauta sa se simta comod si în siguranta fara a fi deranjati de cineva. Ea este miscata de credinta, pentru ca credinta este inima întregii istorii a Maicii noastre.
Dragi tineri, si Dumnezeu priveste la voi si va cheama. Si când o face, vede toata dragostea pe care sunteti în masura sa o daruiti. Asemenea Fecioarei de la Nazaret, puteti face lumea mai buna, pentru a lasa o amprenta care sa marcheze istoria, pe a voastra si a multor altora. Biserica si societatea au nevoie de voi. Prin abordarea voastra, prin curajul pe care-l aveti, cu visele si idealurile voastre, cad zidurile imobilismului si se deschid cai care ne conduc spre o lume mai buna, mai justa, cu mai putina cruzime si mai multa omenie.
În timpul acestui drum va încurajez sa cultivati o relatie de familiaritate si prietenie cu Sfânta Fecioara. Este mama noastra. Vorbiti-i ca unei mame. Împreuna cu ea, aduceti multumire pentru darul pretios al credintei pe care l-ati primit de la strabunii vostri si încredintati-i viata voastra întreaga. Ca o buna mama, ea va asculta, va îmbratiseaza, va vrea binele, merge împreuna cu voi. Va asigur ca daca o veti face, nu veti regreta.
Pelerinaj reusit spre Ziua mondiala a tinerilor din 2019!”, încheie papa Francisc mesajul video transmis tinerilor din lumea întreaga.
În mesajul scris, Sfântul Parinte precizeaza ca Ziua mondiala a tinerilor din Panama va avea ca tema raspunsul pe care Fecioara Maria l-a dat îngerului Gabriel: ”Iata, slujitoarea Domnului: fie mie dupa cuvântul tau” (Lc 1,38). În acelasi mesaj, pontiful aminteste tinerilor ca adunarea Sinodului Episcopilor din octombrie 2018 va avea ca tema ”Tinerii, credinta si discernamântul vocational”. ”Ne vom întreba”, scrie Sfântul Parinte, ”cu privire la modul în care voi, tinerii, traiti experienta credintei în mijlocul provocarilor din timpul nostru”. Totodata, ”vom aborda chestiunea referitoare la cum puteti duce la maturizare un plan de viata, prin discernamântul vocatiei voastre, înteleasa în sens larg, adica la casatorie, în domeniul laical sau profesional, sau la viata consacrata si la preotie. Îmi doresc”, mai spune papa Francisc, ”sa existe o mare armonie între parcursul spre Ziua mondiala a tineretului din Panama si parcursul sinodal”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va