„În zilele de 9-10 octombrie 2010, la Manastirea Franciscana „Maica Domnului” din Oradea a avut loc „Reculegerea spirituala pentru familii” la nivel eparhial, cu participarea unui numar mare de familii din Zalau, Simleu-Silvaniei, Carei, Arad si Oradea, însotite de preotii responsabili ai familiilor: pr. Daniel Bertean – Zalau, pr. Florin Marincean – Simleu-Silvaniei, pr. Mihai Tegzes – Catedrala Sfântul Nicolae si pr. Mihai Vatamanelu – Manastirea Franciscana Oradea.
Programul dens al întâlnirii a cuprins în ziua de sâmbata trei meditatii, discutii pe grupuri, Sfânta Liturghie de seara, prezentarea discutiilor si împartasirea impresiilor primei zile. Duminica dimineata a avut loc ultima meditatie, urmata de Sfânta Liturghie solemna cu consacrarea familiilor la Inima lui Isus.
Tema meditatiilor la aceasta întâlnire a fost asupra cartii biblice a lui Tobit, una din cartile Vechiului Testament, care ne prezinta si ne explica sensul vietii trait în credinta, pornind de la viata traita în familie, fiind o chemare la a ne trai în mod corect si credincios viata pe pamânt, la a fi responsabili cu viata noastra, la a învata sa traim respectând vointa lui Dumnezeu.
Pr. Mihai Tegzes a lansat cu aceasta ocazie cartea „Familia traditionala” – un comentariu exegetico-spiritual la Cartea lui Tobit – o aparitie dedicata familiei crestine. Meditatiile prezentate de pr. Mihai Tegzes si pr. Mihai Vatamanelu ne-au ajutat sa întelegem si sa învatam cum sa traim în pace si liniste, în ciuda greutatilor si problemelor prin care trece fiecare familie, asemenea protagonistilor Cartii lui Tobit.
Întariti în credinta ca Dumnezeu este mereu alaturi de noi, si în reusite si în încercari, hotarâti sa cunoastem mai bine si sa împlinim voia Lui, ne întoarcem în parohiile noastre cu dorinta de a ne continua drumul pe calea apostolatului pentru promovarea valorilor familei crestine. Totodata, multumim pe aceasta cale fratilor franciscani de la Manastirea Maica Domnului pentru gazduirea familiilor în conventul franciscan, precum si tuturor familiilor din parohia noastra care s-au implicat în buna organizare si desfasurare a acestei întâlniri. Sfânta Familie din Nazaret sa ne fie calauza si sa ne ocroteasca mereu!