„Vaticanul a publicat astazi programul oficial al vizitei de doua zile a Papei Francisc în Portugalia, în luna mai, unde va celebra centenarul aparitiilor mariane de la Fatima. Conform obiceiului, foarte probabil totul va începe cu o oprire la Bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma, înainte de a pleca cu avionul din Roma, pe 12 mai, la 2PM. Urmeaza sa ajunga pe aeroportul Monte Real în jurul orei 4.20PM, unde se va organiza o ceremonie oficiala de primire si se va întretine cu presedinte Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, înainte de a pleca spre Fatima, cu elicopterul.
Pontiful va ajunge pe stadionul din Fatima de unde o masina îl va transporta pâna la Sanctuarul Fecioarei. Ajuns aici, pe la 5.30PM, Papa Francisc va merge în Capela Aparitiilor, din Sanctuar, unde se va ruga. Va binecuvânta apoi lumânarile din capela si va oferi un salut, în prima sa aparitie publica, dupa care va recita Rozariul alaturi de credinciosi. A doua zi, 13 mai, ziua ce marcheaza prima aparitie a Mariei celor trei pastorasi, Lucia, Francisco si Jacinta, Papa se va întâlni cu premierul Portugaliei, António Costa, la Casa „N.S. do Carmo”, care functioneaza ca hotel si ca manastire. Va merge apoi la Bazilica Fecioarei Rozariului, din Fatima, de lânga Sanctuar, pentru a celebra Liturghia. Dupa celebrare va saluta persoanele bolnave prezente.
Va lua masa în continuare cu Episcopii portughezi, la Casa „N.S. do Carmo”, înainte sa se întoarca la aeroportul Monte Real pentru ceremonia de plecare. Ar urma sa plece în jurul orei 3PM si sa ajunga în Roma la 7PM. Ca de obicei, se asteapta sa se opreasca la Bazilica Santa Maria Maggiore, sa se roage si sa lase un buchet de flori, înainte sa revina în Vatican.
Dintre toate aparitiile mariane, cele legate de Fecioara de la Fatima sunt printre cele mai faimoase. Pe 13 mai 1917, fratii Francisco si Jacinta Marto – de 9 si 7 ani – si verisoara lor, Lucia dos Santos, de 10 ani, erau cu oile lânga oraselul Fatima când au vazut o fecioara îmbracata în alb si tinând în mâna un rozar. Dupa aceasta prima aparitie, Fecioara a mai aparut copiilor pe 13 ale lunii din mai pâna în octombrie. Mesajul aparitiilor de la Fatima poate fi rezumat în chemarea la pocainta si rugaciune. În 1930, Biserica Catolica a proclamat caracterul supranatural al aparitiilor, fiind ridicat un Sanctuar. A fost vizitat de Papa Paul al VI-lea pe 13 mai 1967 si mai apoi de Papii Ioan Paul al II-lea si Benedict al XVI-lea.
Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea a avut o devotiune puternica pentru Fecioara de la Fatima. Dupa tentativa de asasinat asupra sa, din 1981, a atribuit supravietuirea interventiei miraculoase a Mariei. Ca semn de recunostinta a pus glontul din atacul esuat în coroana statuii. „Rugati-va pentru fratele care m-a împuscat, pe care l-am iertat sincer. Unit cu Cristos, ca preot si victima, ofer suferintele mele Bisericii si lume”, spunea Papa Ioan Paul al II-lea cu acea ocazie.

Sursa: http://www.catholica.ro