„La invitatia parohului de la Biserica ,,Sfintii Petru si Pavel” din Zalau, parintele Daniel Bertean, seminaristii oradeni au facut o vizita la Zalau, animând celebrarile Sfântului Maslu si a Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile Cel Mare , sâmbata si duminica, 4-5 martie a.c. în parohia pe care, cu onoare, o pastoreste. La celebrarea Sfântului Maslu, alaturi de preotii parohiei, Pr. Daniel Bertean si Pr. Simion Maries, au participat si parintii Iancu Negota, Alexandru Fit, Radu Puie, Ioan Mitre si parintele nostru Rector, Anton Cioba, alaturi de parintele nostru spiritual, Anton Rus.
Sfântul Apostol Iacov scrie în Epistola sa: ,,Este cineva bolnav între voi? Sa cheme preotii Bisericii si sa se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Si rugaciunea credintei va mântui pe cel bolnav si Domnul îl va ridica, si de va fi facut pacate se vor ierta lui”. Acest pasaj subliniaza importanta si necesitatea Sfântului Maslu. Dupa ungerea cu untdelemn a credinciosilor a urmat venerarea Relicvelor Sfintei Cruci a Mântuitorului, aduse de catre parintele rector pentru aceasta ocazie. La finalul celebrarii, Pr. Rector a tinut o meditatie celor prezenti, vorbind despre influenta raului în lume, diavolul fiind cel care doreste sa ne separe de Dumnezeu si sa ne fure fericirea. Acest lucru ne face sa luptam în fiecare zi împotriva dusmanului nostru spiritual. De asemenea, ca propunere pentru Postul Mare, care a început de câteva zile, parintele îi invita pe cei prezenti ca înainte de a-si propune sa se abtina de la anumite alimente sau de a face anumite mortificari – deci sa nu faca ceva – sa înceapa mai bine prin a face ceva: postul înseamna a te apropia de celalalt, a-i întinde mâna, a-l ierta, a-l ajuta, a-l iubi. Daca trecem de acest stadiu, de la a face, atunci va putea avea sens si actiunea de a nu face: adica mortificarile pe care ni le propunem.
În omilia de la Sfânta Liturghie de duminica, parintele rector i-a îndemnat pe credinciosi la o viata fericita în Domnul, cu Domnul si prin Domnul, el reusind sa prezinte realitati care ne fac sa întelegem cât suntem de binecuvântati.
La finalul Sfintei Liturghii, vorbindu-le despre Jubileul aniversar al celor 225 de ani de la fondarea Seminarului oradean, în numele întregii comunitati, pr. rector i-a oferit parintelui paroh o medalie aniversara, ca semn al acestei vizite. Cu aceasta ocazie, asigurându-i pe toti credinciosii de rugaciunile noastre, acestia au fost rugati la rândul lor sa ne pomeneasca în rugaciuni si sa se roage pentru vocatii la viata consacrata: preotie si calugarie.
Dupa ce am încheiat vizita noastra pastorala în Zalau, am poposit si la parohia greco-catolica din Simleu Silvaniei, mai exact, acasa la parintele Florin Marincean, unde, acesta, alaturi de familia sa si de parintele Protopop de Simleu, Nicolae Bodea, ne-au întâmpinat cu bratele deschise si caldura frateasca.
Dorim sa multumim pentru invitatie parintelui Daniel Bertean, parintelui Florin Marincean si familiei dânsului si tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. Le dorim pastoratie plina de pace si binecuvântare de la Domnul!

Anul IV