„În perioada 6 – 7 martie 2017 Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea a organizat: Cursul de Formare adresat responsabililor cu pastoratia tinerilor si a copiilor. Cursul a vizat optimizarea metodelor de lucru cu aceste grupe de vârsta.
Au participat reprezentantii tuturor protopopiatelor din Eparhia de Oradea. Invitatul a fost parintele Felix Roca, responsabil national cu pastoratia tineretului.
Invitatii s-au bucurat de salutul Preasfintiei Sale Virgil Bercea care le-a transmis câteva sfaturi. Acesta le-a atras atentia asupra importantei unei bune colaborari între entitatile cu rol în educatie: Familie, Biserica si Scoala. Astfel, daca se va pune accent pe respectul fata de adevaratele valori si adevaratele puncte de sprijin necesare în viata, tinerii vor avea capacitatea sa aleaga corect si liber. Preasfintia Sa a punctat importanta modelarii unei laturi umane de calitate, aceasta având rol de fundatie solida fara de care nu se poate spera la o dezvoltare armonioasa a individului. Dat fiind faptul ca tinerii sesizeaza imediat intentiile adultilor, este important ca formatorii sa se straduiasca sa actioneze ca si „israelitii în care nu este viclesug” si care doresc cu adevarat sa îi ajute, sa le fie alaturi. În alta ordine de idei, exemplul propriu legat de „momentul întâlnirii mele cu Domnul” reprezinta cheia în a motiva pe tineri sa-i considere credibili pe formatorii lor si sa doreasca sa le urmeze exemplul .
Dupa prezentarea participantilor a avut loc interventia parintelui Felix Roca, acesta împartasindu-le participantilor din experienta sa legata de activitatile dedicate tinerilor si copiilor.
Introducerea discursului sau a subliniat faptul ca în realitate nu exista de fapt o solutie miraculoasa de natura sa garanteze prezenta tinerilor în preajma bisericii mai ales ca situatiile difera foarte mult de la o comunitate la alta, de la o localitate la alta. Esential este de fapt modul cum noi ne asezam în fata oamenilor.
Din cele mai vechi timpuri oamenii au privit dezaprobator atitudinea tineretului si din cele mai vechi timpuri i-au considerat „o problema”. Este bine sa începem prin a ne pune întrebari: ce sunt tinerii pentru noi? O problema? O sursa de îngrijorare? Un chin? Sunt inexistenti?
Daca raspunsurile sunt cumva afirmative suntem chemati sa schimbam perspectiva: avem în fata VIETI si SUFLETE care au nevoie de atentie si caldura.
Tinerii sunt „Fereastra prin care viitorul intra în lume”. Ei au nevoie de conditii care sa-i faca sa devina mostenirea unei lumi în care sa actioneze ca si coresponsabili pentru succesul tuturor. Aproape de Biserica ei vor dobândi fundamente solide pe care sa-si cladeasca viata. Tinerii se vor bucura daca vor gasi un spatiu de libertate în care sa se exprime si vor gasi un prieten în parintele care îi „ajuta în orice situatie”, le este aproape si nu le ofera doar niste activitati formale, pe care se bucura ca le bifeaza dânsul pe o lista. Conteaza ca tinerii sa simta ca sunt adevarati protagonisti ai activitatilor si nu doar destinatari.
Parintele Roca a îndemnat reprezentantii sa lucreze CU tinerii si nu pentru tineri. Acestia vor fi astfel valorizati prin talentele si aptitudinile lor. Mesajul ca ei sunt valorosi îi va atrage mai mult decât activitatile gândite special ca „sa-i atraga pe tineri”. Practic parohiile nu trebuie sa reprezinte „Agentii de umplere a timpului liber ”. La scoala de regula foarte rar li se spune elevilor ca sunt VALOROSI, lipsesc mesajele de pretuire mai ales ca multi nu mai au nici parintii aproape, parintii vorbesc cu ei doar prin telefon, de peste mari si tari referindu-se mai mult la aspecte materiale. Astfel, daca preotul da mesajul ca ofera o parte din sufletul sau si doreste efectiv sa-l slujeasca pe aproapele tânar, atunci tânarul este practic câstigat de partea cea buna .El va simti ca nimeni nu vrea sa câstige ceva de pe urma sa, va simti faptul ca cineva chiar tine cu adevarat la el. Prin aceasta conversie reusim sa ne apropiem tinerii dupa care ne vom stradui sa-i ajutam sa-L cunoasca pe Cristos, încât ei sa dobândeasca încrederea si puterea sa parcurga propriul drum fara teama si pe calea corecta.
Un aspect important subliniat de parintele Roca se refera la bucuria „de a arunca seminte”, fara a ne lasa doborâti de dezamagirea ca roadele nu se vad imediat. Ce mare satisfactie va avea un preot când va auzi peste ani de la un fost tânar cum ca el nu a divortat fiindca a auzit cândva o cateheza care l-a motivat, ori altul ca nu s-a mai sinucis fiindca i-a venit în minte ceea ce spunea parintele la biserica…
Tot foarte importanta în munca cu tineretul este analiza initiala care sa sublinieze realitatea de la care se porneste, realitatea în care traiesc acestia.
Un program pastoral eficient se realizeaza în echipa, discutând, analizând si hotarând si actionând ÎMPREUNA, fiindca tinerii simt daca responsabilii se razboiesc între ei, se vorbesc de rau si trag în directii diferite. Un rezultat garantat rezulta daca construim împreuna.
Roade bogate rezulta din schimburile de experienta între parohii, utilizarea sportului, a muzicii dar si a adaptarii la noilor tehnologii constientizând chiar riscurile acestora. Este o provocare interesanta sa analizam împreuna cu tinerii daca din postarile lor rezulta faptul ca ei sunt tineri crestini.
Parintele Mihai Tegzes a vorbit despre Apostolatul Familiilor subliniind care ar trebui sa fie baza unei casatorii împlinite si anume „slujirea aproapelui” prin daruirea de sine. Dânsul a subliniat si rodirea care rezulta din participarea la Comunitatile Familiale de Evanghelizare care ne sprijina sa întelegem mai profund importanta rugaciunii, aceasta fiind cu atât mai valoroasa cu cât nu se limiteaza doar la cea de Cerere, ci evolueaza spre cea de Contemplare si Adoratie, trecând prin cea de Multumire si de Lauda.
Multumim Bunului Dumnezeu pentru aceste zile petrecute împreuna si Îl rugam sa ne sustina în continuare pentru a putea colabora eficient în munca noastra cu tinerii. Nu în ultimul rând multumim tuturor participantilor care au facut efortul de a oferi din timpul lor în scopul de a împartasi din experienta pe care o au în munca cu tinerii si cu copiii dar si de a învata ceva nou împreuna.
Biroul Pastoral pentru Laici