„În data de 24 februarie se sarbatoreste Dragobetele straveche traditie româneasca încarcata de spiritualitate. În trecut, satele românesti rasunau în aceasta zi de glasurile vesele ale tinerilor si peste tot se auzea zicala ”Dragobetele saruta fetele”. Dragobetele, personaj din mitologia populara româneasca era un ”tânar voinic, frumos si bun”, se mai numea si ”Cap de primavara”, ”Navalnicul” sau ”Dragostitele”. Obiceiul acesta marca începutul primaverii iar de ziua lui se sarbatorea înnoirea firii, renasterea naturii si a dragostei.
Pentru a reînvia aceasta traditie populara si a o face cunoscuta în rândul tinerilor, Consiliul Elevilor de la Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu” organizeaza în data de 24 februarie 2017 de la ora 9.00 la Sala Festiva un Târg gastronomic cu produse culinare specific românesti. La reusita acestei actiuni îsi vor aduce aportul elevii, parintii si dirigintii claselor V-XII.
În acelasi timp, elevii participanti au fost invitati sa îmbrace bluza specific româneasca- ia, pentru a sarbatori pentru prima data în scoala ”Ziua iei”(care este aniversata la nivel national pe perioada vacantei de vara).
Initiativa Consiliului Elevilor este laudabila deoarece daca generatia tânara nu are grija de traditiile stramosesti, se pierde identitatea poporului român.
Va asteptam cu drag!

Consilier scolar