„În data de 29 octombrie a.c., în Aula Magna a Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Asociatia Tineretului Român Unit, ASTRU Oradea, a organizat o conferinta cu tema: „Capcanele diavolului si exorcismele”.
Întrucât acest an este consacrat redescoperirii radacinilor credintei, noi, ASTRU Oradea, am lansat o serie de conferinte prin care cautam semne ale credintei sub diferite forme. În acest sens, în seara zilei de 29 octombrie, atentia ne-a fost îndreptata spre un subiect ce tine de credinta noastra si anume, subjugarea materialului de catre supranaturalul malefic.
În acest sens, Parintele Anton Cioba a fost invitatul serii. Am ales ca dânsul sa expuna o asemenea tema întrucât are autoritatea studiului aprofundat în aceasta ramura teologica si, mai mult de atât, este într-o strânsa relatie de prietenie cu unul dintre cei mai cunoscuti exorcisti ai Romei, Don Gabriele Amorth, autorul cartii: „Exorcistul Romei se destainuie”.
Având în vedere faptul ca existenta diavolului constituie un adevar de credinta la fel de important ca si celelalte pe care le cunoastem, în aceasta seara ne-am oprit atentia asupra unor aspecte legate de aceasta forta malefica si de actiunea sa în lume.
Parintele Anton ne-a facut o incursiune în existenta lumii diavolilor, ne-a atentionat cu privire la importanta cunoasterii scopului pe care diavolul îl are de îndeplinit si a rolului pe care noi, credinciosii, îl avem. În acelasi timp a subliniat faptul ca diavolul a fost învins odata pentru totdeauna de catre Isus Cristos. Capcanele diavolului sunt multe, ele constând în sedintele de spiritism, ghicitul în carti, în cafea, în numere, magia neagra si cea alba, etc. În zilele noastre, se practica aceste lucruri fie din curiozitate, de catre tineri, fie pentru „rezolvarea unor probleme” de catre tineri si adulti. Toate aceste forme de cunoastere manifestate prin intermediul supranaturalului malefic, nu sunt altceva decât capcane întinse omului de catre diavol.
Parintele Anton ne-a vorbit, de asemenea, despre rugaciunea de alungare a diavolilor, exorcismul: „Exorcismele reprezinta o parte importanta din lupta pe care întreaga Biserica o duce cu dusmanul vesnic. În cadrul exorcismelor Biserica Rugatoare – Pamânteasca împreuna cu Biserica Triumfatoare – toti Sfintii si Îngerii din Cer – duc lupta pentru îndepartarea dusmanului”. Îndemnul parintelui a fost acela de a face cunostinta cu aceasta lupta întrucât doar în momentul în care ne vom cunoaste adversarul, vom putea sa-l învingem. De asemenea, ne-a fost atrasa atentia asupra faptului ca în timpul nostru, existenta diavolului este foarte superficial privita, iar acest fapt nu face altceva decât sa-l multumeasca pe ispititor. În felul acesta, credinciosul este obligat sa cunoasca existenta lumii spirituale a diavolilor întrucât cu cât îi recunoastem mai putin puterea si existenta, cu atât îi este mai usor sa se manifeste.