Motto: „Nu poti deschide o carte fara sa înveti ceva”.

Confucius (c. 551 – 479 î.Hr.), întelept chinez

Miercuri, 22 februarie 2017, s-au împlinit 155 de ani de la nasterea învatatorului, editorului si publicistului Ioan P. LAZAR, carturar de seama, om de cultura si mare patriot român, cel care a înfiintat prima tipografie româneasca la Simleu Silvaniei. Ideea aducerii aminte despre acesta mi-a venit consultând ineditul „Calendar Istoric al Salajului”, realizat de dl. Daniel Muresan – directorul Ziarului „Magazin Salajean”.
Ioan P. Lazar a vazut lumina zilei în ziua de 22 februarie 1862, în localitatea Suciu de Sus (acum, în judetul Maramures). Dupa ce a absolvit „Preparandia Greco-Catolica” din Gherla (în anul 1880), Ioan P. Lazar a fost repartizat învatator la Scoala Confesionala din Simleu Silvaniei, unde a activat cinci ani. Apoi, între anii 1885-1907, a fost contabil- sef la Banca „Silvania” Simleu Silvaniei, perioada în care , ca propietar, Ioan P. Lazar a înfiintat Tipografia „Victoria” (în anul 1903) – fiind prima tipografie româneasca din Transilvania de Nord, cu sprijinul substantial al lui Andreiu Cosma – presedintele asociatiei simleuane „Casina Româna”. El a fost un harnic membru al „Reuniunii Învatatorilor Români Salajeni”, remarcându-se prin organizarea si desfasurarea „lectiilor deschise”, adevarate modele pedagogice în cadrul activitatilor Cercului „Valcau-Crasna”. Concomitent, s-a preocupat de culegerea si valorificarea folclorului si a traditiilor populare românesti din arealul geografic al Salajului. În plus, a fost un publicist activ, cu articole nenumarate si pe teme diverse în: Revista Tribuna din Sibiu, Gazeta Învatatorilor, Gazeta de Dumineca, Învatatorul Român si Pastorul Sufletesc – ultimele patru tiparite la tipografia lui, Victoria, din Simleu Silvaniei.
Totusi, o mare realizare a sa a fost editarea cartii „Schita monografica a Salagiului”, împreuna cu dr. Dionisie Stoica, aparuta cu prilejul Serbarilor Revistei „Astra” la Simleu Silvaniei, desfasurate în zilele de 6 – 9 august 1908. Cartea prezinta date despre istoria comunitatilor românesti din Comitatul Salaj, printre care se afla localitatile: Badacin, Maeriste, Badon, Bocsa, Giurtelecu Simleului (atunci, cea mai mare comuna româneasca din apropierea orasului Simleu Silvaniei) si Lompirt.
Din pacate, Ioan P. Lazar a decedat la 19 noiembrie 1915, în Simleu Silvaniei, la numai 53 de ani. El a fost o personalitate marcanta a orasului de la poalele falnicei Maguri, Simleu Silvaniei, un „Brasov al Nordului”, cum l-a numit Ion Simionescu – presedintele Academiei Române (în anul 1927), un important centru spiritual al pitorestilor meleaguri ale stravechiului si binecuvântatului Salaj. Ion P. Lazar a fost un adevarat luptator pentru redesteptarea nationala si culturala a românilor salajeni (parerea mea), alaturi de bravii barbati de neam si tara din acele „vremuri întunecate”, sub obladuirea lui Alimpiu Barboloviciu – vicarul Tarii Silvaniei. De aceea, se cuvine sa ne închinam cu piosenie memoriei lui, întru cinstirea activitatii sale didactice, editoriale si publicistice, desfasurata pentru propasirea românilor salajeni si nu numai.

Publicist, Simleu Silvaniei