„Solidaritatea interregionala merita sustinere deplina de catre UE si statele membre în vederea depasirii crizei economice si demografice
Solidaritatea interregionala a fost punctul central al întâlnirii din acest an a liderilor religiosi europeni cu presedintii institutiilor UE. Aceasta a fost cea de-a opta întâlnire la nivel înalt care s-a organizat la invitatia presedintelui José Manuel Barroso si a fost coprezidata de Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, si László Surján, vice-presedintele Parlamentului European.
Comisia Europeana mentine un dialog deschis, transparent si constant cu bisericile si comunitatile religioase, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, care a consacrat acest dialog în dreptul primar (articolul 17 TFUE). Una dintre aspectele acestui dialog este Întâlnirea anuala la nivel înalt a liderilor religiosi.
În acest an Comisia UE a dedicat Întâlnirea la nivel înalt pentru „Solidaritatea Interregionala: setarea parametrilor pentru societatea de mâine din Europa”, deoarece anul 2012 marcheaza „Anul European pentru îmbatrânirea activa si solidaritatea între generatii”. Episcopii COMECE au dedicat, de asemenea, acestui subiect, Adunarea Plenara de Primavara din acest an si au subliniat faptul ca generatiile nu pot trai numai pentru ele, ci ele trebuie sa se bazeze unele pe altele. Dialogul si Solidaritatea dintre generatiile mai în vârsta si generatiile mai tinere sunt bazele pentru dezvoltarea umana a societatilor noastre: ea aduce speranta si împlinire personala.
Pentru a face fata crizei critice demografice din Europa, Mons André-Joseph Leonard, arhiepiscop de Malines-Bruxelles, a sugerat în sedinta de astazi, ca între optiuni diferite – pe lânga reforma sistemelor de pensii si de imigrare – consolidarea familiilor, în special familiile stabile, este singurul mod realizabil de a depasi criza. Acest lucru implica masuri curajoase în domeniul politicii fiscale, sprijin financiar pentru al treilea sau al patrulea copil, masuri sociale care favorizeaza munca pentru echilibrarea vietii de familie.
În acest context, Mons Gianni Ambrosio (Italia), vice-presedinte COMECE, a subliniat necesitatea pentru Europa si statele sale membre de a pastra duminica ca zi saptamânala de odihna comuna. „Mai ales pentru familie, pentru viata spirituala a membrilor sai si pentru relatiile umane, atât în interiorul familiei, cât si cu rudele si prietenii, odihna comuna de Duminica este de o importanta fundamentala”. El a reamintit ca Bisericile împreuna cu sindicatele si principalele organizatii ale societatii civile si-au unit fortele pentru a proteja ziua libera de Duminica în UE si în legislatia Statelor Membre.
Referindu-se la situatia dramatica a somajului în Spania, Mons. Adolfo Gonzales-Montes (Spania, delegat COMECE), a denuntat „practici politice iresponsabile si imorale din Spania, care au condus la sacrificarea tinerei generatii”, care acum sunt loviti de o rata a somajului de 50%. El a cerut UE sa promoveze masuri eficiente de combatere a somajului în rândul tinerilor si a subliniat rolul de sustinere a fondurilor UE, inclusiv contributia UE în domeniul politicienilor tineri.
În România, ca si în multe tari din Europa de Est, familiile sunt încercate de faptul ca unul sau ambii parinti trebuie sa se deplaseze pentru a lucra în Europa de Vest, în scopul de a-si sprijini familiile de acasa, a explicat Mons. Virgil Bercea (vice-presedinte COMECE). „Aceasta este cauza destramarii multor familii si a cresterii copiilor fara unul sau ambii parinti, fapt care va crea alte probleme pentru societatea europeana pe termen lung”. El a cerut institutiilor UE sa creeze mecanisme specifice pentru tari precum România, care va ajuta sa se dezvolte mai rapid din punct de vedere economic, astfel încât sa poata oferi oportunitati pentru cetateni ei. „Aceste mecanisme ar trebui sa includa transparenta pentru modul în care banii publici sunt cheltuiti, garantii pentru un sistem independent de justitie, eradicarea coruptiei, protectia drepturilor omului si a libertatii religioase”.
Contact: Johanna Touzel, purtator de cuvânt si ofiter de presa COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0)2 235 05 15
COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însotit procesul integrarii europene si si-a oferit reflectiile. COMECE aste astazi partener de dialog al institutiilor europene, dupa cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.
Comunicat COMECE: Întâlnirea Anuala la Nivel Înalt a Liderilor Religiosi din UE,
