„România si întreaga natiune româna a primit cu mare bucurie ridicarea la demnitatea de cardinal a Preafericitului Parinte Lucian Muresan, Întâistatatorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Anuntul a fost facut de papa emerit Benedict al XVI-lea în data de 6 ianuarie 2012, la sfârsitul sfintei Liturghii. Atunci, Suveranul Pontif anunta numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care provin din diferite parti ale lumii. Referindu-se la Întâistatatorul Bisericii Române Unite, Suveranul Pontif a spus: "Am decis sa ridic la demnitatea de cardinal un venerat episcop, care îsi desfasoara slujirea de pastor si parinte al unei Biserici".

Preafericirea Sa, declara în acele zile:

"Aceasta demnitate reprezinta un semn al recunoasterii importantei Bisericii Române Unite si a rolului ei în formarea constiintei nationale si în promovarea valorilor crestine în sânul neamului nostru. (…)

Numirea de catre Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea a Înaintestatatorului Bisericii Române Unite drept cardinal al Sfintei Biserici Catolice onoreaza Biserica din România si, în mod cu totul deosebit, Biserica noastra, Biserica de traditie rasariteana în deplina comuniune de credinta cu Sfântul Scaun Apostolic al Romei, precum si întreaga natiune româna. Aceasta demnitate reprezinta un semn al recunoasterii importantei Bisericii Române Unite si a rolului ei în formarea constiintei nationale si în promovarea valorilor crestine în sânul neamului nostru. (…)

Aceasta numire consider ca este adresata în primul rând jertfei martirilor si a întregii noastre Biserici, care au platit cu sângele pretul fidelitatii fata de Cristos si fata de Biserica Sa. Este graitor în acest sens sa ne gândim la cuvintele Papei Pius al XII-lea adresate Bisericii Greco-Catolice din România în Scrisoarea Apostolica "Veritatem Facientes" din 27 martie 1952, în plina prigoana comunista, prin care Papa saruta în chip spiritual lanturile celor întemnitati pe nedrept, episcopi si preoti ai acestei Biserici. Pentru mine personal este o mare onoare si o noua responsabilitate în sânul Bisericii noastre, dar si al Bisericii Universale. (…)"

Preafericitul Lucian Muresan devenea astfel cel de-al treilea cardinal român, dupa cardinalul Iuliu Hossu si cardinalul Alexandru Todea. Cardinalul Iuliu Hossu fiind creat cardinal "in pectore" la 28 aprilie 1969 de catre papa Paul al VI-lea, iar cardinalul Alexandru Todea la 28 iunie 1991 de catre papa Ioan Paul al II-lea.

În cadrul Consistoriului Ordinar Public din 18 februarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a creat 22 de noi cardinali ai Bisericii Catolice, printre care si Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Consistoriul a avut loc în Bazilica Sfântul Petru din Vatican. La momentul liturgic indicat, fiecare cardinal a urcat la altarul Confesiunii Sfântului Apostol Petru, unde a primit bereta rosie, simbol al daruirii pâna la varsarea sângelui din dragoste fata de Biserica, inelul de cardinal, având încrustate figurile Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, si o stea ce o reprezinta pe Maica Domnului, precum si decretul de numire, continând numele bisericii al carei titular devenea noul cardinal si care pentru Preafericitul Lucian este biserica Sfântului Atanasie de la Roma.

În dupa-amiaza zilei de sâmbata, 18 februarie, noul cardinal, Preafericirea Sa Lucian, a primit în foaierul Aulei Paul al VI-lea din Vatican si a binecuvântat sutele de credinciosi veniti cu acest prilej din România din toate eparhiile greco-catolice, precum si din diaspora.

La acest moment istoric pentru Biserica Româna Unita cu Roma si pentru întreaga tara au fost prezenti importanti reprezentanti ai vietii politice din România.

În seara aceleiasi zilei a fost organizata o receptie oferita de Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun în cinstea noului Cardinal Român, ocazie cu care Excelenta Sa, Ambasadorul Bogdan Tataru-Cazaban, a exprimat aprecierea Statului Român pentru aceasta numire care onoreaza întreaga natiune româna. Cardinalul Lucian, în discursul rostit cu aceasta ocazie a multumit distinselor autoritati prezente si tuturor invitatilor.

Duminica, 19 februarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru împreuna cu noii cardinali. Suveranul Pontif de atunci a subliniat, în cuvântul sau de învatatura, aspectul universalitatii Bisericii Catolice, care se exprima si prin celebrarea acestui Consistoriu, invitând noii purpurati la o adânca constientizare a misiunii la care sunt chemati în slujirea poporului lui Dumnezeu si în spirit de colaborare cu urmasul Sfântului Petru.

Tot în cursul zilei de duminica, la traditionala rugaciune „Angelus”, Benedict al XVI-lea s-a adresat sutelor de pelerini prezenti la Roma pentru aceasta sarbatoare, rostind în limba româna: „Salut pelerinii de limba româna veniti la Roma pentru Consistoriu. Rugaciunea la Mormintele Apostolilor sa va întareasca credinta si entuziasmul de a vesti Evanghelia”.

În agapa frateasca organizata cu acest prilej la Colegiul Pontifical Ucrainean „Sfântul Iosafat” de la Roma, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, a multumit multimii de pelerini prezenti.

Luni, 20 februarie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Benedict al XVI-lea a acordat o audienta generala noilor Cardinali si tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume prezenti în Cetatea Eterna pentru acest eveniment. Eminenta Sa, Cardinalul Lucian, i-a multumit Sfântului Parinte pentru aceasta mare onoare acordata Bisericii Greco-Catolice si României, oferindu-i în dar o icoana a Bunului Pastor.

Papa emerit, adresându-se Întâistatatorului Bisericii Române Unite si credinciosilor prezenti, a rostit din nou în limba româna urmatoarele cuvinte: „Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Muresan si pe voi toti, credinciosi din România, care ati dorit sa va strângeti în jurul iubitului vostru Pastor, pe care l-am creat cardinal. Împreuna cu voi salut întregul popor român si Patria voastra, legata acum si mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea sa va sustina mereu”.

Întru multi si fericiti ani, Preafericite Parinte!
Sursa: www. E-ccomunio.ro