„Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” a fost din nou gazda unui eveniment desfasurat în perioada 14-15 mai a.c. Este vorba de Sesiunea de Comunicari Stiintifice Studentesti organizata de Asociatia Studenteasca „Coriolan Tamâian” Oradea, având anul acesta o tema foarte provocatoare, anume „Biserica între Traditie si modernitate”.
Sesiunea de comunicari a început joi 14 mai cu salutul de bun venit al parintelui rector al Seminarului, Anton Cioba. Din partea Facultatii de Teologie Greco-Catolica din Oradea, directorul departamentului, lect. univ. dr. Ionut Popescu, a sustinut un scurt cuvânt introductiv, punctând importanta desfasurarii a astfel de activitati în cadrul universitar si încurajând implicarea studentilor în astfel de manifestari culturale.
Printre cei care au sustinut lucrari la acest simpozion s-au numarat studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Andrei Saguna” din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxa si Greco-Catolica din cadrul UBB Departamentul Cluj-Napoca, Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul UBB Departamentul Blaj, Scoala Doctorala de Teologie si Studii Religioase, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Teologie Greco-Catolica din cadrul UBB Departamentul Oradea si Facultatea de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Oradea
Ca în fiecare an, programul nostru a cuprins si momente de o însemnatate aparte. Ma refer, în primul rând, la conferinta de joi seara a parintelui Renzo Lavatori, profesor de teologie dogmatica al Universitatii Pontificale Urbaniana si profesor invitat al Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca. Don Renzo a realizat un deosebit ex-cursus, analizând tema sesiunii din trei perspective si anume: cea a textului biblic, a vocii Sfintilor Parinti si a reflectiei teologice.
De asemenea, vineri seara am avut bucuria de a ne delecta cu un concert de muzica sustinut de d-na prof. Lavinia Dragos la pian si tânara studenta, soprana Roxana Pop.
În final, PS Virgil Bercea a înmânat participantilor certificate de participare si carti, drept rasplata pentru munca depusa în pregatirea si sustinerea lucrarilor.
Multumim participantilor si tuturor celor care s-au implicat în buna desfasurare a acestui eveniment, în special Preasfintiei Sale Virgil, pentru sustinerea pe care ne-a acordat-o si pentru bucuria de a fi fost prezent alaturi de noi. Multumim parintelui Cristian Balanean, precum si editurii Galaxia Gutenberg – parintelui Silviu Hodis, pentru cartile daruite participantilor.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, prin Asociatia Studenteasca „Coriolan Tamâian” Oradea, în colaborare cu Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan”.