„Patima, moartea si învierea lui Isus dupa Matei” este tema meditatiilor pe care preotul franciscan Giulio Michelini le va prezenta papei Francisc si Curiei Romane în timpul exercitiilor spirituale programate de la 5 la 10 martie în Casa ”Divinul Învatator” din localitatea Ariccia, lânga Roma. Italian, 53 de ani, pr. Michelini a intrat în rândul fratilor minori franciscani în 1992 si a fost sfintit preot în 1994. În prezent, este profesor la Institutul Teologic din Assisi, afiliat la Universitatea Pontificala din Lateran, si director al revistei «Convivium Assisiense».
Programul exercitiilor spirituale, o perioada de reculegere, meditatie si rugaciune, începe duminica, 5 martie, la ora 18.00, cu adoratia euharistica si rugaciunea Vesperelor. În celelalte zile, programul începe cu Sfânta Liturghie concelebrata la ora 7.30, urmata de prima meditatie la ora 9.30. A doua meditatie a zilei este programata la ora 16.00, urmata de adoratia euharistica si rugaciunea Vesperelor. Vineri, 10 martie, ultima zi a perioadei de exercitii spirituale, este programata o singura meditatie, prezentata în cursul diminetii. Introducerea la zilele de exercitii spirituale este prezentata duminica, 5 martie, si are ca tema Marturisirea de credinta a lui Petru si drumul lui Isus spre Ierusalim (Mt 16, 13-21). În zilele urmatoare, celelalte meditatii vor avea ca tema: ultimele cuvinte ale lui Isus si începutul patimii (Mt 26, 1-19); pâinea si trupul, vinul si sângele (26, 26-30); rugaciunea în Gradina Ghetsemani si arestarea lui Isus (26, 36-56); Iuda si Ogorul Sângelui (27, 1-10); procesul roman, sotia lui Pilat si visele lui Dumnezeu (27, 11-26); moartea lui Mesia (27, 45-56); mormântul gol si învierea lui Isus (28,1-20).
Pe timpul zilelor de exercitii spirituale pentru papa si Curia Romana sunt suspendate toate audientele, atât cele private cât si cele speciale, inclusiv audienta generala de miercuri. Pelerinii care vin la Roma în aceasta perioada au posibilitatea sa-l vada si sa-l auda pe papa Francisc duminica, 5 martie, si duminica, 12 martie, la rugaciunea ”Angelus”, recitata ca de obicei la ora 12.00 de la fereastra apartamentului pontifical împreuna cu credinciosii din Piata San Pietro.

Sursa:http://ro.radiovaticana.va