„Papa Francisc l-a numit pe Mons. Fernando Ocáriz prelat al Opus Dei. Stirea a fost difuzata luni, 23 ianuarie 2017, în prima zi de votari de la al treilea Congres electoral al Prelaturii întemeiate de Sfântul Josemaría Escrivá. Sfântul Parinte a confirmat alegerea membrilor Opus Dei. În aceeasi zi de luni, 194 de membri, dintre preoti si laici, au votat tinând cont de numele semnalate în zilele precedente de un grup de femei din Consiliul Asesoratului central. A fost aleasa înca o data continuitatea, citim în materialul publicat pe Ercis.ro în traducerea pr. Mihai Patrascu, dupa Vatican Insider.
Cu aceasta numire, Fernando Ocáriz, care pâna acum era vicar auxiliar al Opus Dei, devine al treilea succesor al Sfântului Josemaría la conducerea Prelaturii, dupa moartea Mons. Javier Echevarría petrecuta la 12 decembrie 2016. Ocáriz s-a nascut la Paris la 27 octombrie 1944, într-o familie spaniola care a plecat în exil în Franta în timpul razboiului civil spaniol (1936-1939). Este cel mai tânar din 8 copii. Licentiat în fizica la Universitatea din Barcelona (1966), a obtinut licenta în teologie la Universitatea Pontificala Lateran în 1969 si doctoratul la Universitatea din Navarra în 1971, an în care a fost hirotonit preot. În primii sai ani de preotie s-a dedicat în special pastoratiei tinerilor si a universitarilor.
Este consultant al Congregatiei pentru Doctrina Credintei (din 1986) si al altor dicastere din Curia Romana: Congregatia pentru Cler (din 2003) si Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizari (din 2011). Este membru al Academiei Teologice Pontificale din 1989. În anii ’80 a fost unul dintre profesorii care au început munca la Universitatea Pontificala Santa Croce, Roma, la care a fost profesor ordinar de teologie fundamentala si unde acum este profesor emerit.
Între publicatiile sale se numara carti despre cristologie: „Misterul lui Isus Cristos: Un curs de cristologie si soteriologie”; „Fii ai lui Dumnezeu în Cristos. Introducere în teologia participarii supranaturale”. Alte texte ale sale trateaza teme de natura teologica si filozofica precum „Iubirea fata de Dumnezeu, iubire fata de oameni” sau „Natura, har si glorie”, o lucrare care contine si o prefata a Cardinalului de atunci Joseph Ratzinger. În 2013 a fost publicat un amplu interviu cu el îngrijit de Rafael Serrano si intitulat „Biserica, lume reconciliata”. Între operele sale sunt si doua studii de filozofie: „Marxismul: teorie si practica a unei revolutii” si „Voltaire. Tratat despre toleranta”.
A fost numit vicar general al prelaturii Opus Dei la 23 aprilie 1994 si vicar auxiliar în decembrie 2014. În timpul ultimilor 22 de ani l-a însotit pe prelatul precedent, Mons. Echevarría, în vizitele sale pastorale în peste 70 de natiuni. În anii ’60, în timp ce studia teologia, a stat alaturi de Sfântul Josemaría Escrivá, fondator al Opus Dei. Înca de tânar este pasionat de tenis, un sport pe care continua sa îl practice. În zilele urmatoare noul prelat va propune congresistilor numele vicarilor sai si ale membrilor noilor consilii care îl vor asista în timpul urmatorilor 8 ani.
Sursa: http://www.ercis.ro