„La Oradea încheierea Octavei de rugaciune pentru unitatea crestinilor a avut loc luni 23 ianuarie 2017, în Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae”, dupa ce timp de opt zile, reprezentantii Bisericilor locale si credinciosii lor s-au întâlnit rând pe rând în câte o Biserica pentru a se ruga împreuna pentru unitatea mult dorita dintre crestini.
Tema din acest an a Octavei de rugaciune a fost aleasa din Scrisoarea a doua catre Corinteni a Sfântului apostol Pavel, capitolul 5 cu versetul 14, „Împacarea – Iubirea lui Cristos ne constrânge”. În fiecare comunitate din orasul nostru, reprezentantii Bisericilor si cultelor crestine au transmis câte un mesaj si dorinta de unitate. Au fost prezente Bisericile Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, Romano-Catolica, Ortodoxa, Reformata, Penticostala – Betania si Tabor, Unitariana, Evanghelica – Lutherana precum si Comunitatea Evreilor Mesianici din Oradea, reprezentata de rabinul Nagy David.
În cuvântul adresat de Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, în Catedrala „Sfântul Nicolae” a amintit importanta momentului: „Suntem un grup de persoane care au încercat în aceasta sa treaca peste orice frontiera si sa înteleaga ca Biserica este Una, Sfânta si a luat fiinta în ziua de Rusalii”, de asemenea Preasfintia Sa a exprimat si bucuria pe care aceste zile de rugaciune împreuna le aduce la formarea unei legaturi strânse între noi: „mare lucru ca aici la Oradea, am reusit prin rabdare, respect si rugaciune sa construim o legatura între noi. Este foarte important sa ramânem uniti în iubirea Lui”.
Multumire pentru contributia pe care a adus-o în organizarea cu multa daruire si tenacitate, se cuvine doamnei Laura Ologu, persoana care s-a ocupat de organizarea acestor zile de rugaciune ale Bisericilor si comunitatilor crestine din Oradea.
Trebuie amintit faptul ca, în toate cele noua seri ale rugaciunii ecumenice pentru unitatea crestinilor, pentru ca rugaciunea sa fie însotita si de fapte pentru ca „credinta fara fapte este moarta”, s-a organizat o colecta pentru caminul din Dumbrava, judetul Bihor, unde peste 250 de persoane bolnave, unele în stare terminala sunt adapostite si care au nevoie de acest ajutor.