„Jurnalista Ramona Balutescu si-a lansat cartea „Inima, transplant, donare – abordare jurnalistica”, volum ce cuprinde articole scrise pe parcursul a cinci ani, perioada în care autoarea a participat la mai multe interventii de transplant.
Evenimentul a avut loc la Libraria Gutenberg din Oradea, cu ocazia celei de a XXII-a Zile Mondiale a Bolnavului si a fost deschis printr-o expozitie de fotografie, material realizat în timpul mai multor interventii chirurgicale la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara si la Institutul Clinic Fundeni.
Cei care au vorbit despre cartea Ramonei au fost Episopul Greco-Catolic Virgil Bercea, Episopul Romano-Catolic László Böcskei, directorul revistei Familia – Ioan Moldovan, Protopopul Greco-Catolic de Oradea – Gavril Buboi, coordonatorul de transplant pe Jud. Bihor – dr. Carmen Pantis precum si autoarea. La eveniment au mai fost prezenti si numerosi ziaristi si prieteni ai acesteia.
În cadrul prezentarii sale, PS Virgil Bercea a declarat ca ceea ce a facut Ramona Balutescu prin aceste articole publicate de a lungul timpului si acum legate într-o carte ”Este un omagiu, adus vietii, adus mortii si Învierii Domnului.” Mai departe episcopul greco-catolic a prezentat pozitia Bisericii Catolice în ceea ce priveste donarea de organe, citându-l pe Fericitul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea care a spus: „a dona ceva din tine pentru celalalt, este cel mai frumos lucru pe care poti sa îl faci pentru celalalt.” Protopopul Gavril Buboi a tinut sa precizeze ca în aceste cazuri de transplant exista si limite, subliniind libertatea de a decide a posibilului donator.
Jurnalista timisoreana spera ca prin intermediul acestei carti sa regaseasca întelegerea oamenilor si deschiderea lor pentru a mai da o sansa unor vieti pierdute. “Medicina din Timisoara si Oradea a dat, în timp, câteva lectii. Oradea e cel mai eficient loc din tara în ce priveste prelevarea de organe, si asta datorita unui coordonator de transplant extraordinar, Carmen Pantis. Timisoara îi urmeaza, si de aici plecând multe organe spre mai binele celor cu probleme care necesita un transplant. Tot în Timisoara este si Institutul de Boli Cardiovasculare, la care au fost realizate o parte din pozele de la operatii prezentate în expozitie, care ofera proceduri de un înalt profesionalism, unele înca unice în tara. Dincolo de aceste lucruri, de lansarea acestei carti, eu cred ca trebuie sa lasam la o parte povestile si sa facem ceva concret. Putem începe cu Nora Chifor, o tânara cu leucemie, care are nevoie de gasirea unui donator compatibil. Este foarte simplu de facut un test pentru un posibil transplant de maduva" a mai spus Ramona Balutescu.
Volumul lansat de Ramona Balutescu „Inima, transplant, donare – abordare jurnalistica”, poate fi achizitionat de la Libraria Gutenberg din Oradea, Str. Ep. Mihai Pavel nr. 4.