Excursia claselor VII B, VIII A si VIII B la Sibiu

Zilele de 9 si 10 decembrie au fost pline de zâmbete… Câtiva elevi ai scolii noastre au vizitat urbea de pe Cibin. Sibiul ne-a primit cu târgul sau de Craciun, bogat în culoare si ciocolata, în lumini si ceai fierbinte. Am zgribulit pe lânga bradul înalt din piata orasului, dar ne-am bucurat de caldura sufleteasca pe care nu o poate aduce altceva decât sarbatoarea Nasterii Domnului.
Am petrecut doua zile încarcate de cultura si românitate. În seara zilei de 9 am vizitat standurile din piata, iar în dimineata urmatoare am facut o vizita memorabila la Muzeul National „Brukenthal”, care gazduieste o bogata colectie de opere de arta datând din secolul în care traia patronul spiritual al acestei institutii, Samuel von Brukenthal, stins din viata la Sibiu, în 1803.
Sâmbata am vizitat Lancramul blagian. Casa cunoscutului Lucian Blaga îsi asteapta oaspetii înâltându-se, cum se exprima Cosbuc, încet-încet, gânditoare ca o frunte de poet. „Toate sunt la locul lor acolo”, astfel si-ar dori si poetul, „piatra floare si ulcior”, toate parca asteapta cuminti sosirea vizitatorilor. Lira lui Apollo de la Lancram va cânta atât timp cât oamenii vor avea nevoie sa se (re)cunoasca, poezia lui Blaga va fi atât de eterna cât va fi românitatea. Apropo de identitatea nationala, nu puteam trece prin judetul Alba fara sa vizitam cetatea Alba Carolina, unde se respira istorie prin toti porii. Alba Iulia, gazda Marii Uniri din 1918, ramâne un reper pentru oricine doreste sa treaca pe la casa noastra, sa ne cunoasca mai bine.
Zilele bogate de impresii s-au încheiat seara pe la orele 20.00, când ne-am întors în vechiul si mereu înnoitul oras caruia îi spunem cu atât drag acasa, Oradea. Asteptam urmatoarea iesire… Oare câti kilometri?… Oare câte amintiri?…

Dirig. clasa a VIII-a A