„Luni, 22 mai 2017, s-a desfasurat ultima activitate din cadrul proiectului educativ local cu participare internationala Prietenie. O punte culturala între Oradea si Debrecen.
În proiect au fost implicati elevi din ciclul gimnazial de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea, precum si un grup de copii de la Scoala Greco-Catolica Sfântul Efrem, din Debrecen. Actiunea a avut loc în liceul oradean, facând parte din activitatile propuse prin proiect: Competitia Regionala de Cântec Popular, e-Friendship si Matematica altfel.
Dupa momentul artistic din sala festiva a liceului, au urmat activitatile sportive, la care au participat elevi din cele doua scoli.
Cei care au obtinut premii la activitatile propuse prin proiect au fost premiati. Elevii din Debrecen au vizitat obiective importante din istoria si cultura noastra, dintre care au fost profund impresionati de Catedrala Greco-Catolica Sfântul Nicolae, dar si de cetatea din Oradea.
Proiectul promoveaza conduita pozitiva si deschiderea lui spre celalalt. Oradea, un oras cu experienta multiculturala, prin acest proiect s-a îmbogatit, caci proiectul a prilejuit o si mai mare intersectare culturala, deschizând spre emulatie si prietenie.
O dimensiune importanta a colaborarii dintre partile implicate în proiect a vizat si promovarea celor doua institutii scolare între elevii, profesorii si parintii participanti, pentru a creste încrederea în sistemul de învatamânt si în valorile culturale si spirituale comune.
„Prin acest proiect, ne propunem sa scoatem la lumina si sa valorificam elemente culturale menite sa educe, sa formeze si sa contureze personalitatile de mâine ale societatii românesti. De asemenea, se vizeaza constientizarea elevilor din scolile vizate asupra valorilor si spiritualitatilor crestine si sa îi responsabilizeze prin organizarea de activitati specifice, în perioada desfasurarii proiectului, februarie-mai 2017”, cum precizeaza initiatorul proiectului prof. Adrian Podar
„Speram ca anul viitor sa continuam desfasurarea activitatilor educative si formative între scolile greco-catolice partenere, caci roadele colaborarii se culeg atunci când obiectivele sunt fixate pe termen îndelungat”, a spus prof. Bodo Pèter, director adjunct al scolii din Debrecen.