„”Nonviolenta, stilul unei politici pentru pace”, este tema mesajului pe care papa Francisc l-a trimis pentru cea de-a 50-a Zi mondiala a pacii, care se marcheaza pe 1 ianuarie 2017. Mesajul Sfântului Parinte a fost prezentat luni, 12 decembrie 2016, la Sala de Presa a Sfântului Scaun.
La începutul unui an nou, papa Francisc transmite urarile sale de pace popoarelor si natiunilor lumii, dar si fiecarui om în parte ”pentru ca chipul si asemanarea lui Dumnezeu în orice persoana sa ne permita sa ne recunoastem unii altora darurile sacre înzestrate cu o demnitate imensa. Mai ales în situatiile de conflict”, scrie pontiful, ”sa respectam aceasta «demnitate mai profunda» si sa facem din nonviolenta stilul nostru de viata”. Fiind cea de-a 50-a Zi mondiala a pacii, papa Francisc face referinta în mesajul sau la prima Zi mondiala a pacii si la mesajul predecesorului sau Fericitul Paul al VI-lea, care spunea: ”A iesit în sfârsit la suprafata în mod clar convingerea ca pacea este unica si adevarata linie a progresului uman (nu tensiunile unor nationalisme ambitioase, nu cuceririle violente, nu reprimarile aducatoare de falsa ordine civila)”. Fericitul Paul al VI-lea atragea atunci atentia cu privire la ”pericolul de a crede ca diferendele internationale nu ar putea fi solutionate pe calea ratiunii, adica prin tratative bazate pe drept, justitie si echitate, ci doar pe calea fortelor de descurajare si ucigatoare”.
Papa Francisc evidentiaza în Mesajul sau pentru Ziua mondiala a pacii importanta nonviolentei ca stil al unei politici de pace si cere de la Dumnezeu ”sa ne ajute pe noi toti sa ne inspiram din nonviolenta în profunzimea simtamintelor noastre si a valorilor personale”. ”Caritatea si nonviolenta”, îsi exprima speranta sa papa Francisc, ”sa fie cele care sa calauzeasca modul în care ne tratam unii pe altii în raporturile interpersonale, în cele sociale si internationale. Când stiu sa reziste la tentatia razbunarii, victimele violentei pot fi protagonistii cei mai credibili ai proceselor nonviolente de constructie a pacii. Fie ca nonviolenta, de la nivel local si de fiecare zi pâna la cel al ordinii mondiale, sa devina stilul caracteristic al deciziilor, relatiilor si actiunilor noastre, al politicii în toate formele sale”.
O lume fragmentata
Nu e usor de stiut, afirma mai departe Sfântul Parinte în mesaj, ”daca lumea de astazi este mai mult sau mai putin violenta decât era ieri, nici daca mijloacele moderne de comunicare si mobilitatea care marcheaza epoca noastra ne fac mai constienti de violenta sau mai resemnati în fata acesteia. În orice caz, aceasta violenta care se practica «pe bucati», în forme si la niveluri diverse, provoaca suferinte enorme de care suntem foarte constienti”. În acest sens, pontiful mentioneaza razboaiele interne si internationale, terorismul, criminalitatea si atacurile armate imprevizibile, abuzurile suferite de migranti si de victimele traficului cu fiinte umane, devastarea mediului. ”Cu ce scop?”, se întreaba papa Francisc. ”Violenta permite atingerea unor obiective de valoare durabila? Tot ceea ce dobândeste nu este oare declansarea represaliilor si spirale de conflicte letale care aduc beneficii numai unor putini «domni ai razboiului»? ”.
Violenta, continua papa Francisc, ”nu este cura de care are nevoie lumea noastra fragmentata. A raspunde la violenta cu violenta conduce, în cel mai bun caz, la migratii fortate si la suferinte imense, pentru ca mari cantitati de resurse sunt destinate în scopuri militare si sustrase exigentelor zilnice ale tinerilor, ale familiilor în dificultate, ale celor în vârsta, bolnavi, a celor mai multi locuitori ai lumii. În cel mai rau caz, poate duce la moartea fizica si spirituala a multor oameni, daca nu chiar a tuturor”.
Vestea cea buna
”Isus însusi a trait în vremuri de violenta. El a învatat ca adevaratul câmp de batalie în care se înfrunta violenta si pacea este inima omului. «Din inima omului ies gândurile rele» (Mc 7,21). Dar mesajul lui Cristos, în fata acestei realitati, ofera raspunsul radical pozitiv: El a predicat fara oboseala iubirea neconditionata a lui Dumnezeu care primeste si iarta si i-a învatat pe discipolii sai sa-i iubeasca pe dusmani (cf Mt 5,44) si sa întoarca celalalt obraz (cf Mt 5,39). Când i-a împiedicat sa o ucida cu pietre pe cei care acuzau femeia adultera (cf In 8,1-11) si când, în noaptea înainte de a muri, i-a spus lui Petru sa puna sabia în teaca (cf Mt 26,52), Isus a trasat calea nonviolentei, pe care a parcurs-o pâna la sfârsit, pâna pe cruce, prin care a realizat pacea si a distrus dusmania (cf Ef 2,14-16). De aceea, cel care primeste Vestea cea buna a lui Isus, stie sa recunoasca violenta pe care o poarta în sine si se lasa vindecat de milostivirea lui Dumnezeu, devenind la rândul sau instrument de reconciliere, dupa îndemnul Sfântului Francisc din Assisi: «Pacea pe care o vestiti cu buzele, sa o aveti din belsug în inimile voastre». A fi discipoli ai lui Isus, mai spune papa Francisc în mesajul sau la Ziua mondiala a pacii 2017, înseamna a adera si la propunerea sa de nonviolenta” pentru ca ”evanghelia imperativului «iubiti pe dusmanii vostri» (cf Lc 6,27) este considerata «magna charta a nonviolentei crestine»: aceasta nu se consta «în a se resemna în fata raului (…) ci în a raspunde la rau cu bine (cf Rom 12, 17-21), sfarâmând în acest fel lanturile nedreptatii».
Biserica s-a angajat pentru punerea în practica a unor strategii nonviolente de promovare a pacii în multe tari, solicitând chiar actorii cei mai violenti la eforturi de construire a unei paci juste si durabile. ”Acest efort depus în favoarea victimelor nedreptatii si violentei nu este un patrimoniu exclusiv al Bisericii catolice”, mai spune papa în mesaj, ”dar este caracteristic multor traditii religioase pentru care «compasiunea si nonviolenta sunt esentiale si arata calea vietii». O spun înca o data: «Nicio religie nu este terorista». Violenta este o profanare a numelui lui Dumnezeu. Sa nu obosim niciodata în a repeta acest lucru: «Niciodata numele lui Dumnezeu nu poate justifica violenta. Numai pacea este sfânta. Numai pacea este sfânta, nu razboiul!».
Nonviolenta începe în familie
Pontiful îndeamna la finalul mesajului sau la cultivarea nonviolentei în primul rând în familie, cerând în mod urgent ”oprirea violentei domestice si a abuzurilor asupra femeilor si a copiilor”. ”Daca originea din care provine violenta este inima oamenilor”, se citeste în mesaj, ”atunci este fundamental a parcurge calea nonviolentei în primul rând în interiorul familiei. Aceasta este o componenta a acelei bucurii a iubirii pe care am prezentat-o în martie a.c. în exhortatia apostolica «Amoris laetitia», la încheierea celor doi ani de reflectie din partea Bisericii despre casatorie si familie. Familia este creuzetul indispensabil prin care sotii, parintii si fiii, fratii si surorile învata sa comunice si sa aiba grija unii de altii în mod dezinteresat, si în care frecusurile sau de-a dreptul conflictele trebuie sa fie depasite nu prin forta, ci prin dialog, respect, cautarea binelui celuilalt, milostivire si iertare. Din sânul familiei, bucuria iubirii se raspândeste în lume si se iradiaza în întreaga societate. De altfel, o etica a fraternitatii si a convietuirii pasnice între persoane si popoare nu se poate baza pe logica fricii, violentei si închiderii, ci pe responsabilitate, respect si dialog sincer. În acest sens, fac un apel în favoarea dezarmarii, precum si a interzicerii si abolirii armelor nucleare: descurajarea nucleara si amenintarea distrugerii reciproce sigure nu pot întemeia acest tip de etica. Cu aceeasi urgenta invoc sa se opreasca violenta domestica si abuzurile asupra femeilor si a copiilor”.
Sfântul Parinte mentioneaza, de asemenea, faptul ca la 1 ianuarie 2017 îsi începe activitatea noul Departament pentru Slujirea Dezvoltarii Umane Integrale, rod al reformei Curiei Romane, si, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, invoca darul pacii pentru anul care sta sa vina, din convingerea ca «nimic nu este imposibil daca ne adresam lui Dumnezeu în rugaciune» si ca «toti pot fi artizani ai pacii».
Sursa: http://ro.radiovaticana.va