„Papa Francesco a primit un grup de români Uniti cu Roma din Parohia Roma Nord sa celebreze Sfanta Liturghie în Capela resedintei sale, Domus Sanctae Marthae.
Marti 4 noiembrie 2014, la ora 6.30 dimineata, zi de toamna târzie, plouase noaptea, era putin racoare, câteva persoane pe strada, iar un grup de români galgiosi, asteptau nerabdatori la una din portile Vaticanului sa intre sa-l întâlneasca pe Papa Francesco sa-l vada de aproape, sa ia binecuvantare, sa-i sarute mâna, pentru multi dintre ei poate prima si unica data au aceasta oportunitate în viata.
Episcopul italian pe zona Roma Nord, mons. Guerino Di Tora a spus la protopopiatul din care si eu fac parte ca Papa Francesco vrea sa întâlneasca toate parohiile din dieceza Romei, astfel devenind posibil sa fac si eu cerere pentru ca sunt capelan în acesta zona de la periferie pentru români. Cu aceasta ocazie, pe data de 20 martie a. c. , am facut cerere si la începutul luni octombrie am primit raspunsul afirmativ semnat de secretarul personal al papei Francesco , Mons. Fabian Pedacchio .
Numarul este limitat, numai 25 de persoane, inclusiv cu parohul. Noi am împartit numarul de persoane si cu comunitatea parohiala “Delle Coppelle” unde este pr. Daniel Veres , fiind prezent si dânsul împreuna cu pr. Claudiu C. , pr. Horia , doi seminaristi si câtiva credinciosi.
În Capela la Sfanta Liturghie erau prezenti si alti preoti catolici, un episcop din Germania, alti oaspeti care priveau uimiti când au intrat patru preoti cu vesminte orientale de rit bizantin, credinciosi si copii îmbracati în costume traditionale românesti.
Când a trebuit sa iau binecuvantare de la Sfântul Parinte pentru a citi sfanta Evanghelie emotiile au fost foarte intense, pentru mine personal.
În predica Papa a vorbit de gratuitatea pe care ne-o da Dumnezeu si sa nu o refuzam prin egoism si dorinta de putere….
Papa a comentat Evanghelia de la Luca 14, 15-24, despre invitatii care nu onoreaza invitatia la sarbatoare prin invocarea diferitor pretexte.
Stapânul îi cere slujitorului sa-i constrânga pe oameni sa intre la sarbatoare. De atâtea ori Domnul trebuie sa faca astfel fata de noi, sa ne „constrânga„ prin atâtea dovezi mereu altele. Constrange inima, pe acel suflet sa creada ca exista gratuitate în Dumnezeu, ca iubirea Lui Dumnezeu este darul cel mai mare. Isus este cel care a platit sarbatoarea, prin umilirea Sa pâna la moarte, moarte pe cruce.
Când ne îndreptam privirea spre cel rastignit sa ne gândim ca aceasta este intrarea la sarbatoare. Da Doamne, sunt pacatos, am încredere în Tine, nu sunt dezamagit pentru ca Tu ai platit tot ce era de platit”.
Papa a încheiat cu aceste cuvinte: „Biserica ne cere sa nu ne fie teama de gratuitatea lui Dumnezeu, de la noi se cere numai sa ne deschidem inima, sa facem la rândul nostru tot ceea ce putem fara sa uitam ca marea sarbatoare El o face„ – site Radio Vatican.
La sfârsitul Sfintei Liturghii, împreuna cu parintele Daniel i-am oferit Sfântului Parinte o icoana cu Maica Domnului cu Pruncul pictata pe lemn în România, un prosop de artizanat si la sugestia pr. Pop Ioan Alexandru, coordonator national în Italia, i-am dat si cartea P.S. Sale Ioan Ploscaru, fost Arhiepiscop de Lugoj, editia în limba italiana despre aspecte din viata Bisericii Române Unite în clandestinitate si din viata de suferinta a Episcopilor ei în lunga perioada de detentie care i-a dus pe calea martiriului, în prezenti fiind în curs procesul de beatificare.
Papa a salutat personal pe toti cei de fata la sfânta slujba Euharistica, fiind bucuros de prezenta noastra, luând în considerare invitatia pe care i-am facut-o în numele tuturor de a veni si în Romania si totodata i-am cerut sa se roage pentru noi toti.
Aceasta binecuvântare a Sfântului Parinte Papa Francesco va ramâne de neuitat. Toti au credinta si speranta ca Papa se roaga pentru toti pe care îi întâlneste si îi cer rugaciunea, însa am dorit din suflet sa-i spunem ca si noi ne rugam pentru Sanctitatea Sa, cel mult iubit.
Sursa:http://www.bru-italia.eu