„Bustul lui Iuliu Maniu din Dealul Tarinii, inaugurat în 1991 de Corneliu Coposu, va fi reabilitat pentru prima data, lucrarea facând parte din proiectul de reabilitare a Casei Maniu din Badacin, demarat în urma cu aproape trei ani.
Coordonatorul proiectului de reabilitare, parintele Cristian Borz, a declarat ca munca nu se anunta deloc usoara, dat fiind ca bustul de piatra nu poate fi dat jos de pe soclul aferent, întregul ansamblu având o înaltime totala de peste doi metri. “Vrem ca în perioada urmatoare sa reabilitam bustul lui Iuliu Maniu, din Dealul Tarinii. Este pentru prima data când se întâmpla acest lucru, bustul amplasat în Badacin în 1991 nefiind niciodata curatat. Nu va fi usor, vorbim pâna la urma de un bust de piatra care nu poate fi dat jos de pe soclu, astfel ca va trebui sa curatam întreg ansamblul, care are o înaltime totala de peste doi metri, în pozitia în care se afla. Am luat deja legatura cu un mester pietrar, care ne va spune exact cum vom proceda”, a declarat parintele Cristian Borz.
Potrivit sursei citate, de-a lungul timpului, bustul a fost supus nu doar intemperiilor vremii, ci a avut de suferit si sub mâna omului, fiind vopsit în roz, albastru etc. “Toate aceste urme de vopsea, dar si stratul de depuneri trebuie înlaturate, ca piatra în care este sculptat bustul sa fie pusa în lumina”, a declarat parintele Cristian Borz.
Bustul lui Iuliu Maniu a fost comandat de Corneliu Coposu în Bucuresti si amplasat în Dealul Tarinii în urma cu 27 de ani pentru a face parte din Domeniul de la Badacin. “Jurnalistul TVR Vartan Arachelian povestea ca bustul a fost comandat de Corneliu Coposu direct în Bucuresti. Când a fost împreuna cu Corneliu Coposu sa vada bustul, Coposu a fost atât de surprins de reproducerea fidela a trasaturilor lui Maniu, încât si-a dus automat mâna la palarie, pentru a o ridica. De altfel, dupa tatal sau, Iuliu Maniu a fost cel pe care Corneliu Coposu îl respecta cel maiu mult, era modelul sau de viata, modelul sau moral”, a declarat Cristian Borz.
Corneliu Coposu, Ioan Ratiu, Ion Diaconescu si nu numai au fost prezenti pe Dealul Tarinii, în 21 aprilie 1991, când bustul a fost dezvelit, semnaturile lor regasindu-se si acum, ca un semn în cartea timpului, pe Actul de comemorare a 38 de ani de la trecerea în nefiinta a Sfinxului de la Badacin.

Sursa: http://www.salajulpursisimplu.ro