„Sub tema „Etica si virtutile în vietile personala si profesionala a profesorilor”, între 18 si 20 noiembrie 2016, la Londra, în ambientul select al Universitatii Sfânta Maria din Twickenham, a avut loc întâlnirea Asociatiei Mondiale a Profesorilor Catolici, WUCT – World Union of Catholic Teachers. Aceasta a fost prezidata de catre Excelenta Sa episcopul auxiliar de Strasbourg Vincent Dollmann.
Fondata la Roma în 1951, Asociatia Mondiala a Profesorilor Catolici este o organizatie cu o traditie îndelungata. Aceasta asociatie îsi propune sa sustina profesorii catolici de peste tot în lume, promovând educatia catolica. WUCT are un statut special, fiind în direct legatura cu Sfântul Scaun, unde are sediu si actioneaza ca un mijloc de comunicare între Dicasteriile relevante si membrii sai. De asemenea, aceasta asociatie are un rol consultativ pe lânga UNESCO. Este singura organizatie globala care reprezinta profesorii catolici si ia atitudine în numele acestora.
La aceasta întrunire de pe lânga cheiurile Tamisei au participat directorul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea, parintele profesor drd. Alexandru Dragos si parintele profesor dr. Adrian Podar. Acestia au primit invitatia oficiala din partea presedintelui asociatiei, profesor dr. Guy Bourdeaud’hui, care a deschis lucrarile într-o aula ce aminteste de lorzii de demult, cu un parfum de roze si mac, de lânga un semineu numai bun de spus povesti ce sa nu se mai uite vreodata…
Activitatile au debutat vineri dupa-masa cu prezentarea d-nei Maria Rimmer, presedintele CATSC, Asociatia Catolica a Profesorilor, Scolilor si Universitatilor, a urmat prof. dr. John Lydon, trezorierul WUCT si au culminat cu conferinta rostita de catre profesorul dr. Gerald Grace, director al centrului de cercetare si dezvoltare in educatia catolica. Acesta a prezentat o relatare intitulata „Profesiuni sacre si profane: Reflectii despre natura schimbatoare a profesionalismului”. Studiul a vizat evolutia cronologica a conceptului de profesie de-a lungul timpului, din vechime pâna azi. Moderatorul acestui moment a fost profesorul dr. Belen Tangco din Filipine.
Seara a fost întregita de interventiile delegatilor din diferite tari: Filipine, Scotia, Marea Britanie, Italia, Belgia si România. Invitatii români au prezentat un scurt studiu istoric despre Liceul Greco-Catolic oradean, evidentiind cresterea acestei scoli din 1784, anul înfiintarii, pâna în prezent, accentuând rolul important jucat de catre vladicii de Oradea Mare care au stiut sa inspire în rândul dascalilor si al elevilor etica morala si virtutile.
Sâmbata, 19 noiembrie, a avut loc Sfânta Liturghie în cripta universitatii, un loc intim propice întâlnirii cu Domnul. Aceasta a fost celebrata de catre Preasfintitul Vincent. Lucrarile au continuat în aula, iar deciziile au fost supuse votului delegatilor. Profesorul dr. Giovanni Perrone, secretarul WUCT, a prezentat activitatile desfasurate de catre asociatie în anul anterior. A doua parte a zilei a fost dedicata unei vizite în maiestuoasa capitala britanica.
A fost o noua oportunitate pentru participanti sa schimbe pareri si sa se cunoasca mai bine, batând la picior un oras care ascunde comori neasteptate. Seara, în sala lucrarilor, s-a desfasurat dineul oficial, masa la care, la fel ca în Emaus, cei prezenti l-au recunoscut pe Isus, care se ofera mereu tuturor.
Ultima zi a debutat cu celebrarea euharistica. Acesta a fost în limbile engleza, franceza si latina. Evenimentul s-a încheiat cu discutarea statutului, care urmeaza a fi supus dezbaterii si pe calea comunicarii virtuale. Masa de ramas-bun a fost în refectoriul universitatii.
Unul dintre roadele cele mai importante pentru noi este ca scoala noastra, anul viitor, poate gazdui urmatorul congres WUCT. Astfel, aceasta are ocazia sa gazduiasca între vechile sale ziduri un eveniment cu impact puternic în devenirea profesorilor catolici la nivel international. Aceasta realitate nu s-ar fi putut concretiza fara aportul consistent din partea Biroului Pastoral pentru Laici.
Prima atitudine a profesorului este iubirea. Prin natura, acesta este deschis spre viitor, pentru ca sunt mereu noi generatii de tineri carora sa le transmita bogatia propriilor cunostinte si valori. Predarea nu este o meserie, spunea Papa Francisc în 14 martie 2015, ci este o relatie în care fiecare profesor trebuie sa se simta implicat personal. Nu se poate preda fara pasiune. Profesorul este martorul vietii si al sperantei, profesorul catolic este martorul lui Cristos.