REPREZENTANŢILOR CULTELOR CREŞTINE DIN ORADEA

Ieri, 23 noiembrie 2021, a avut loc în variantă on-line Întâlnirea de pregătire a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor 2022, unde au participat reprezentanţii cultelor creştine din oraşul nostru. Biserica noastră a fost reprezentată de către Părintele paroh Ovidiu Duma. Au ţinut să salute această întâlnire, chiar dacă nu au putut participa, reprezentanții Bisericii Catolice din oraşul nostru, Preasfințitul Virgil Bercea şi Preasfinţitul Laszlo Bocskei.

Întâlnirea a început cu rugăciunea Tatăl Nostru.

În prima parte a întâlnirii, au fost stabilite zilele evenimentului, împărțite pe cultele participante din Oradea. Spre deosebire de varianta on-line de desfăşurare a evenimentului de la începutul anului 2021, s-a convenit că, de data aceasta, ar fi bine-venită varianta de desfăşurare cu prezenţă fizică, aceasta ţinând cont, cu conştiinciozitate, de regulile sanitare impuse de pandemie. Reprezentanţii cultelor şi-au exprimat părerea în legătură cu aceasta, concluzionându-se faptul că fiecare Biserică va găzdui evenimentul, celelalte culte invitate participând cu câte un reprezentant, alături de o familie de credincioşi, în mod simbolic. Excepţie vor face cultele ale căror locaşe de cult nu permit distanţarea impusă de pandemie, adică Biserica Unitariană şi Comunitatea Evreilor Mesianici. Astfel, reprezentanţii acestor culte vor merge de fiecare dată la ceilalţi fraţi, însă ei vor găzdui evenimentul doar în mediul on-line.

Legat de proiectul Colecta Comună, a venit o veste bună dinspre Biserica Evanghelică-Lutherană, beneficiară a precedentei colecte, Părintele Matyas Attila anunţând că în luna mai va avea loc deschiderea respectivei grădiniţe. Ne bucurăm că, măcar într-o mică parte, au putut ajuta şi Bisericile din oraşul nostru. În 2022 Biserica Penticostală Tabor va gestiona proiectul colectei, prin care va ajuta cu o masă caldă oameni fără adăpost.

Ca de fiecare dată, Părintele Vakon Zsolt ne va ajuta cu demersurile legate de afiş, dar şi de postarea evenimentului în mediul on-line.

S-a mai convenit să se facă demersuri legate de o publicitate eficientă în toate variantele.

În final, s-a luat în discuţie dezvoltarea în teritoriu a acestei frumoase colaborări între culte.

Îndemnul  comun al reprezentanților a fost acela de a rămâne uniți în rugăciune, rugăciunea fiind de fapt esenţa demersului.

Laura Ologu

Biroul Pastoral