„Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Arhiepiscop si Cardinal Lucian, Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare, a participat în perioada 19-20 noiembrie la întâlnirea preotilor greco-catolici din Spania.
Reuniunea a fost organizata de catre Parintele protopop Vasile Buda, prin buna colaborare a credinciosilor din parohia „Botezul Domnului”, cât si a preotilor care pastoresc cu mult zel comunitatile românesti aflate departe de casa. Au participat: Pr. Daniel Lazar – Parohia de Ciudad Real, Pr. Calin Bagacian – Parohia de Leon, Pr. Claudiu Sferle – Parohia de Calahorra, Pr. Radu Bokor – Parohia de Alicante, Pr. Sorin Catrinescu – Parohia de Granada, Pr. Gheorghe Boros – Parohia de Almeria, Pr. Ionica Cozmuta – Parohia de Palma de Mallorca, Pr. Conf. Dr. Horica Pop din Oradea si gazda evenimentului, Pr. Dr. Vasile Buda.
Sâmbata, 19 noiembrie, în salonul de reuniuni al Hotelului Holiday Inn Madrid a avut loc sedinta preotilor, prezidata de Preasfintia Sa. Întâlnirea a fost un prilej de reflectie teologica, spirituala, catehetica si de aprofundare a comuniunii dintre slujitori, precum si a unei pastorale coerente în afara granitelor tarii. S-au luat în discutie problemele întâmpinate în pastoratie, a spatiilor de slujire, deschiderea de noi parohii si asociatii, dar si de relatiile cu autoritatile, care sunt pozitive si constructive.
Duminica, 20 noiembrie, s-a celebrat Dumnezeiasca Liturghie în prezenta unei numeroase asistente formate de credinciosi români si spanioli, si reprezentanti de seama ai bisericii spaniole, Pr. Prof. Dr. Manuel Gonzalez, delegatul Eminentei Sale, Cardinal Carlos Osoro, Arhiepiscop de Madrid, Pr. Prof. Francisco Sáez, si Pr. Lucas Cano Reyes – Parohul Bisericii „Nuestra Señora de las Angustias”, unde comunitatea româneasca din Madrid si-a început existenta si slujirea acum aproape opt ani.
Preasfintia Sa Virgil Bercea a vorbit preotilor si credinciosilor despre pastrarea valorilor si identitatii Bisericii noastre, cât si despre deschiderea si cultivarea relatiilor cu Biserica locala, cu autoritatile de stat si municipale. Pentru merite deosebite au primit dreptul de a purta crucea pectorala: Pr. Prof. Dr. Manuel Gonzalez, Pr. Lucas Cano Reyes, Pr. Daniel Lazar, Pr. Gheorghe Boros, Pr. Ionica Cozmuta, Pr. Sorin Catrinescu si Pr. Drd. Iosif Dumea, din Arhiepiscopia Bucurestilor.
Din partea Ambasadei Române au participat Domnul Ministru Plenipotentiar Florian Grozea, Domnii Adina si Mihai Sârbu, reprezentând departamentul Relatia cu comunitatea româna. La acest eveniment si-a adus aportul si Maestrul Dr. Radu Muresan, lector universitar în cadrul Facultatii de Teologie Greco-Catolica, care a dirijat în mod magistral Corala „L’annuciazione-Bunavestire”, a Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea.