„Academicianul Nicolae Dabija, a primit vineri, 18 noiembrie 2016, din partea Universitatii Oradea titlul de doctor honoris causa, în prezenta domnului Sorin Curila, presedintele Senatului Universitatii, a domnului prorector Eugen Macocian si a domnului Ioan Horga decanul Facultatii de Istorie. La eveniment au fost prezenti si cei doi episcopi, Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic si Preasfintitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox.
„Laudatio” a fost facut de domnul Ioan Horga care a subliniat cei trei piloni de forta ai academicianului Nicolae Dabija: „Trei sunt pilonii de forta ai poetului, prozatorului, publicistului si omului politic Nicolae Dabija – creatia, credinta si curajul”. În „Lectio Magistralis”, scriitorulNicolae Dabija a vorbit despre saptamânalul „Literatura si Arta” si despre presiunile facute de Partidul Comunist din Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca la adresa publicatiei, a lui, a familiei si a apropiatilor.
Nicolae Dabija s-a nascut la 15 iulie 1948, în localitatea Codreni, raionul Cimislia, RSS Moldoveneasca, este un scriitor, istoric literar si om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române din 2003 si membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei din 2012.