„În solemnitatea Sfintilor Petru si Paul, luni, 29 iunie, în catedrala din Iasi, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie de multumire pentru cei 50 de ani de preotie si 75 de ani de viata.
Liturghia a început la ora 11.00 printr-o procesiunea din catedrala veche. În cântarea animata de corul Seminarului, aproape 150 de preoti si opt episcopi au pasit în catedrala noua, îmbracata în sarbatoare. În fata altarului, multe flori si înscrisul "Tu esti preot în veci"…
PS Petru Gherghel a fost însotit la altar de invitati speciali: ES Francisco Javier Lozano – nuntiu apostolic în România si Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu – arhiepiscop si mitropolit de Bucuresti, PS Franghiskos Papamanolis – episcop de Syros (Grecia), PS Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj, PS Anton Cosa – episcop de Chisinau, PS Cornel Damian – episcop auxiliar de Bucuresti, PS Aurel Perca – episcop auxiliar de Iasi. La Liturghie au participat credinciosi, multe persoane consacrate si autoritati.
În altar au stat si cei sapte colegi în viata cu care Preasfintitul a fost sfintit preot acum 50 de ani la Alba-Iulia (Mihai Budau, Ieronim Budulai, Iosif Dobos, Leonard Donea, Ioan Jicmon, Petru Patrascu, Ioan Tamas). Liturghia a însemnat o aducere de multumire lui Dumnezeu pentru darul preotiei si pentru faptul ca Dumnezeu i-a însotit pe sarbatoriti în acest timp cu harul sau. A însemnat totodata si o amintire a profesorilor si a formatorilor, a episcopului Márton Áron care i-a hirotonit, a celebrarii primei Liturghii la altarele din catedrala din Alba-Iulia, dar si a primei Liturghii în satul natal în acele conditii de regim comunist. A fost si o multumire pentru munca depusa în diversele parohii sau în misiunea pe care fiecare a primit-o.
Pastorul diecezei a multumit lui Dumnezeu pentru slujirea pe care a facut la Barticesti, la Radauti, la Seminarul din Iasi, si apoi ca ordinarius subtitutus si ca episcop de Iasi. "Suntem în catedrala din Iasi pentru a aduce lui Dumnezeu un prinos de recunostinta, ca episcop si preot, împreuna cu ceilalti colegi ai mei care celebram 50 de ani de preotie", a spus pastorul diecezei la începutul Liturghiei salutându-i pe toti cei prezenti.
La predica, ÎPS Ioan Robu, pornind de la lecturile proclamate, a vorbit despre cei doi apostoli, Petru si Paul, despre chemarea si misiunea lor. Cei doi "au fost împreuna prin siguranta cu care au vestit cuvântul lui Dumnezeu, prin certitudinea ca ceea ce au primit de la Dumnezeu este adevarat pentru toti din toate timpurile", a subliniat predicatorul, chemându-i pe toti sa nu uite ca ceea ce au primit de la Dumnezeu este valabil mereu: "Sa tinem si sa iubim ce am primit, sa nu ne lasam cuprinsi de îndoiala". La final, pornind de la rugaciunea zilei, a spus: "Sa fie plini de bucurie aleasa si cereasca în mod deosebit cei care astazi împlinesc 50 de ani de preotie împreuna cu episcopul, pastorul diecezei".
La oferirea darurilor, în afara de pâine si vin, au fost aduse la altar o stola, o mitra si un tablou cu fer. Anton Durcovici.
Înainte de binecuvântare, nuntiul apostolic a citit scrisoarea de felicitare din partea Sfântului Parinte papa Francisc, care printre altele noteaza: "Fiindu-ne bine cunoscuta râvna neobosita cu care ai împlinit misiunea sfânta încredintata, dorim cu aceasta ocazie sa te felicitam pentru eforturile depuse în timpuri grele, dar care au adus rod bogat… Úie, venerabile frate, si prin tine episcopului auxiliar si iubitei comunitati, îti oferim din inima binecuvântarea apostolica, drept marturie a comuniunii si a iubirii".
PS Franghiskos Papamanolis a oferit sarbatoritului un evangheliar si a spus ca tinut sa participe în mod special la aceasta sarbatoare. Preasfintia sa a mai fost în Iasi acum 25 de ani când Mons. Petru Gherghel a fost sfintit episcop. Acum a constatat ceea ce s-a realizat în dieceza: multi preoti sfintiti, zidirea noilor biserici, inclusiv a catedralei, care nu era atunci, edificii medicale etc. A subliniat ca îsi aminteste si cum, în urma cu 25 de ani, dupa Liturghia de consacrare a episcopului, a auzit la Radio Bucuresti cântarea: Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat,dupa ce ani de-a rândul au fost transmise alte imnuri. "Este o mare diferenta pe care a gasit-o. Într-adevar a fost scrisa o pagina noua", a spus episcopul de Syros.
PS Alexandru Mesian a transmis mesajul Bisericii Greco-Catolice, respectiv al card. Lucian Muresan. A amintit de imnul care se cânta în Biserica Greco-Catolica în cinstea episcopilor: "Pe stapânul si arhiereul nostru Petru, Doamne, îl pazeste întru multi ani".
Autoritatile civile centrale si locale au citit mesaje de felicitare si au oferit distinctii. Victor Opaschi, ministru secretar de stat, din partea guvernului; reprezentanti din partea prefecturii, a consiliului judetean si al primariei – toti au apreciat implicarea sociala a episcopului de Iasi.
PS Aurel Perca, apreciind ca celebrarea înseamna recunostinta si pretuire pentru tot cea a facut PS Petru în slujirea de preot si de episcop, i-a invitat pe toti sa cânte "La multi ani".
Sarbatoritul a multumit lui Dumnezeu pentru cei 50 de ani de preotie, precum si celor care au participat la celebrare, subliniind ca în slujirea pe care a avut-o de îndeplinit nu a fost singur, ci a fost mereu înconjurat de preoti si credinciosi.
La final au fost flori, felicitari, cântare de "La multi ani", urari, toate în acordurile fanfarei care a cântat în fata episcopiei. Preotii si credinciosii i-au dorit pastorului sanatate si viata lunga.
Celebrarea din ziua de 29 iunie a fost o continuare a momentelor de sarbatoare care au fost cu ocazia aniversarilor Preasfintitului: 25 de ani de episcopat (1 mai), 75 de ani de viata (28 iunie), 50 de ani de preotie (29 iunie). În acest sens, dupa Liturghia din ziua de 1 mai din catedrala, a urmat Liturghia de la Gheraesti din ziua de 28 iunie, concertul din catedrala din seara aceleasi zile.

Sursa:http://www.ercis.ro