„Departamentul de Relatii Internationale si Studii Europene din cadrul Universitatii din Oradea a lansat, marti, un volum care cuprinde zeci de lucrari, semnate de diversi autori, pe teme de relatii europene. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Universitatii si a avut o audienta numeroasa, formata în mare masura din zeci de profesori si studenti.

Cartea, intitulata "The European Space. Borders and Issues", a fost dedicata decanului Facultatii de Istorie, Relatii Internationale, Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii, Ioan Horga, întemeietorul scolii de Relatii Internationale la Oradea si care anul trecut în aprilie a împlinit 60 de ani. Practic, cadrele didactice ale acestui departament au dorit sa-l omagieze pe cel care a înfiintat departamentul.
Volumul, coordonat de Mircea Brie, Alina Stoica si Florentina Chirodea, a fost scris în întregime în limba engleza. Motivul l-a explicat Brie: "Asa ne-a învatat domnul profesor, ca publicatiile noastre sa le punem la dispozitia publicului larg".
Cartea are trei sectiuni. Prima este dedicata lui Horga, cuprinzând trei texte despre decan semnate de Chirodea, Brie si de Mihai Drecin. A doua sectiune este dedicata articolelor de studiu a frontierelor eurpene, iar cea de-a treia securitatii si colaborarii în spatiul international.
Lansarea volumului a prilejuit o seama de laude la adresa decanului, venite, pe rând, de la rectorul Constantin Bungau, presedintele Senatului universitar, Sorin Curila, sefa Cancelariei prefectului, Claudia Timofte, si profesorii Florentina Chirodea, Mihai Drecin, Lia Pop si Mircea Brie, dar si un profesor de la Universitatea din Debretin, Istvan Suli-Zakar, colaborator al lui Horga în ultimele doua decenii. Acestia au apreciat intensa activitate stiintifica a profesorului care a semnat peste 300 de lucrari stiintifice în istorie si relatii internationale si elanul cu care a înfiintat la Oradea specializarile Relatii Internationale si Studii Europene. La lansarea volumului omagial a participat si Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea.

În cuvântarea lui, Horga a spus ca, desi se simte onorat, considera ca nu merita toate laudele si si-a cerut scuze ca n-a facut si mai multe. Apoi, decanul a semnat autografe pe volumul proaspat lansat.

Sursa: http://www.ebihoreanul.ro