„Am venit Maicuta sa te mai vedem,

Sa-ti spunem necazul care-l mai avem”

Pelerinajul credinciosilor greco-catolici din Eparhia de Oradea – comuna Sîntandrei – la Bazilica Maria Radna, din orasul Lipova, judetul Arad, cu ocazia sarbatorii Nasterii Sfintei Fecioare Maria, dateaza de aproximativ 200 de ani. Initial, pelerinajul se realiza pe jos si dura doua saptamâni. În carute erau purtati doar copiii, batrânii, pâinea si apa, iar pelerinii purtau rugaciunea în suflete zi si noapte. Timp de o saptamâna se parcurgeau cei 150 de kilometri pâna la Radna, unde în zilele de 7 si 8 septembrie participau la Sfintele Liturghii si la devotiuni, iar cealalta saptamâna era destinata întoarcerii.
Pelerinajul nu a fost întrerupt nici în timpul comunismului, cu toate ca în aceasta perioada pelerinajele sau manifestarile religioase erau interzise si sanctionate, mai ales daca acestea purtau pecetea unirii cu Roma. Astfel, credinciosii din Sîntandrei mergeau la Radna cu trenul sau cu autocarul, însa destinatia trecuta pe foaia de parcurs a autocarului era întotdeauna „Baile Lipova”. Aceste bai însa, pelerinii nu le-au vazut niciodata, destinatia lor de taina fiind Sanctuarul Maria Radna.
În acest an jubiliar închinat Milostivirii Divine am plecat în zorii zilei premergatoare Nasterii Maicii Domnului spre Bazilica papala „Maica Harurilor” de la Radna în numar de 120 de pelerini, atât din Sîntandrei, cât si din Oradea.
Pelerinajul a fost realizat în maniera traditionala, cu opririle si rugaciunile în fata crucii din curtea bazilicii, cu rugaciunea la Sfânta Fecioara Maria la grota din fata bazilicii si cu înconjurarea altarului unde se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Dupa un timp de rugaciune personala la icoana facatoare de minuni si dupa timpul alocat spovezilor, la ora 13:00 a avut loc Sfânta Liturghie la altarul principal al bazilicii, celebrata de parintele Romulus Avram, paroh al Bisericii Greco-catolice din Sîntandrei, parintele Romulus Torjoc si parintele Carol Martin Ofm. conv., de la Manastirea Franciscana „Adormirea Maicii Domnului” Oradea. Sfânta Liturghie a fost transmisa în direct la Radio Maria.
La ora 15:30 a avut loc devotiunea Calea Crucii pe dealul din spatele fostei manastiri franciscane, realizata împreuna cu pelerini din alte eparhii, fiind prezente aproximativ 200 de persoane. Apoi s-a celebrat un parastas pentru cei adormiti din familiile pelerinilor, dupa care, în curtea din spatele bazilicii, în fata statuii Sfintei Fecioare Maria am cântat si ne-am rugat împreuna cu preotii însotitori Paraclisul Maicii Domnului.
Seara ne-am întors acasa cu inimile pline de bucurie si împlinire pentru ca am reusit sa ajungem înca o data în acest loc minunat, la Sanctuarul Maria Radna!