„Pe data de 7 noiembrie, 2013, trebuia sa aiba loc la Bixad (SM) executarea unei hotarâri definitive si irevocabile a justitiei române prin care Episcopia Greco-Catolica de Maramures sa fie pusa în proprietate si deplina posesie a Manastirii Greco-Catolice din localitate, confiscata în 1948 de regimul comunist.
Acum, dupa ce Manastirea a fost câstigata inclusiv definitiv si irevocabil în instanta, institutii ale Statului Român au dat în judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pentru a-i lua înapoi aceasta manastire confiscata anterior de comunisti. Acest lucru dovedeste ca Statul Român nu numai ca are o politica ce favorizeaza Biserica Ortodoxa majoritara, dar se implica activ prin Institutiile sale în epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice minoritare începute de regimul comunist.
Concret, pe data de 7 noiembrie, 2013, reprezentantii Bisericii Greco-Catolice s-au deplasat la Bixad unde un executor trebuia sa puna în aplicare hotarârea definitiva si irevocabila prin care Manastirea Greco-Catolica din localitate este data în proprietatea si deplina posesie Episcopiei Greco-Catolice de Maramures.
Înainte de începerea executarii, oficiali ai Statului au spus reprezentantilor greco-catolici ca rolul lor nu este sa-i “bage” pe calugarii greco-catolici în manastire, ci numai sa masoare parcelele care ar trebui retrocedate dupa care sa se retraga.
Din cauza amenintarilor publice si incitarilor la violenta facute în repetate rânduri de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe în cazul in care Manastirea Greco-Catolica este retrocedata, executorul judecatoresc a fost asistat de reprezentanti ai Politiei si ai Jandarmeriei Române.
În momentul în care executorul si reprezentantii greco-catolici au ajuns în fata manastirii, intrarea era blocata de un lant viu de preoti si calugari ortodocsi, având în spate lor si alte persoane de diferite vârste.
Executorul s-a apropiat de ei si a solicitat sa fie lasat sa execute hotarârea judecatoreasca, moment în care reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au manifestat împotriva executarii hotarârii judecatoresti, au huiduit si au scandat lozinci împotriva greco-catolicilor, dintre care amintim: “Afara, catolicii din tara”.
Din cauza împotrivirii aratate de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, executorul flancat de jandarmi si politie a mers prin spatele manastirii pentru a începe masuratorile topografice în vederea identificarii exacte a parcelelor care sa fie date în deplina posesie Bisericii Greco-Catolice, asa cum prevedea hotarârea judecatoreasca. Pe toata durata masuratorilor, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au scandat împotriva reprezentantilor greco-catolici si i-au amenintat.
Dupa terminarea masuratorilor, din cauza opozitiei la executare manifestata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, nu s-au putut preda imobilele în deplina posesie si folosinta partii greco-catolice, partea greco-catolica a fost chemata sa mearga la sediul de politie din localitate unde sa se întocmeasca procesul verbal.
Reprezentantii greco-catolici au fost escortati de fortele de ordine afara din manastire si au mers la sediul politiei, unde au refuzat sa semneze procesul verbal facut de executor pe motiv ca nu au fost pusi în deplina posesie, asa cum a cerut-o decizia instantei.
În momentul în care acestia erau în sediul politiei, doua reprezentante din partea Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat spunând ca aceasta institutie a dat în judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea de la Bixad ar fi a Consiliului Judetean. În consecinta, Consiliul Judetean Satu Mare a cerut si a obtinut o ordonanta presidentiala de sistare temporara a executarii pâna ce se judeca aceasta cauza.
Domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a fost citat în presa spunând despre retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad urmatoarele: ”Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat în baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut în aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte în proces. Noi nu am fost chemati niciodata în instanta desi suntem proprietarii de drept”.
Este greu de înteles cum Consiliul Judetean poate fi “proprietar de drept” pe Manastirea Greco-Catolica din Bixad, din moment ce ea exista de trei secole în proprietatea Bisericii Greco-Catolice si instanta de judecata a comfirmat dreptul de proprietate asupra ei.
Mentionam ca pe data de 1 noiembrie, 2013, a avut loc la sediul Prefecturii Satu Mare o întâlnire între reprezentantii mai multor institutii ale Statului Roman unde acestia, substituindu-se instantelor de judecata, au rejudecat cauza Manastirii Greco-Catolice Bixad si au decis ca hotarârea judecatoreasca va fi executatea numai “partial”. Tot atunci, reprezentantii Consiliului Judetean Satu Mare au afirmat ca anumite imobile din cadrul mânastirii ar fi ale acestei institutii, dar ca nu au fost chemati la proces. Afirmatia este total falsa, deoarece instanta a gasit deja ca imobilele care fac obiectul acestei retrocedari nu se afla în proprietatea statului.
Modul cum autoritatile Statului Roman s-au coordonat pentru a nu pune în aplicare aceasta hotarâre a justitiei române dovedeste ca se doreste confiscarea din nou a Manastirii Greco-Catolice din Bixad.
Istoricul manastirii din Bixad
Manastirea din acest loc din Bixad a fost ctitorita la anul 1700 de calugarul greco-catolic bazilitan Isaia pe terenul donat de unii locuitori din Trip pentru edificarea manastirii. Manastirea a fost în posesia calugarilor greco-catolici ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare de la înfiintare pâna în 1948 când, odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, aceasta manastire a fost confiscata de catre stat.
Mentionam ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad a fost un bastion al luptei împotriva comunismului în zona, Securitatea arestandu-i pe calugari înca din primavara lui 1948 pentru a se asigura ca acestia nu vor conduce oamenii la revolta atunci când Biserica Greco-Catolica va fi scoasa în afara legii.
Este demn de mentionat ca în aprilie 1948, atunci când Securitatea a venit prima data sa-i aresteze pe calugari, oamenii din Bixad si din satele din jur au venit la manastire, au înconjurat masinile Securitatii si nu le-au lasat sa plece pâna ce nu s-au asigurat ca nici un calugar nu a fost arestat. Ulterior, toti localnicii care au participat la acel eveniment au fost arestati si anchetati de Securitate, iar calugarii au fost vânati unul câte unul iar mânastirea închisa.
În perioada comunista statul a transformat Manastirea Greco-Catolica din Bixad într-un Preventoriu de copii ai caror parinti erau bolnavi de TBC, Preventoriu care apartinea de Spitalul orasenesc din Negresti-Oas. Chiliile calugarilor, precum si celelalte constructii ale manastirii au fost folosite pentru cazarea copiilor si activitatile lor.
Spre finele anilor ’80, sunt trimisi câtiva calugari la aceasta manastire parasita pentru a o reactiva si a o face ortodoxa. Într-un articol din ziarul Lumina al Bisericii Ortodoxe, inclusiv actualul staret al manastirii ortodoxe afirma ca, ajuns la Bixad in 1990, “N-am gasit nimic aici. Am luat totul de la capat.” Adevarul este ca era acolo biserica greco-catolica, iar calugarii ortodocsi au luat de la Preventoriul de copii o parte din vechile constructii ale calugarilor bazilitani.
În anul 1992 s-a emis hotarârea de guvern 466/1992 prin care s-a predat Bisericii Greco-Catolice o parte din imobilele confiscate de regimul comunist si aflate în proprietatea Statului, inclusiv Manastirea Greco-Catolica din Bixad. În temeiul acelei hotarâri a fost emisa Dispozitia nr. 97/10.09.1999 de predare a imobilelor mentionate în HG 466/1992 poz. 63 si 64 catre cultul greco-catolic.
În acest sens, pe data de 15.09.1999, Comisia de retrocedare împreuna cu Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare s-au prezentat la Bixad pentru a preda imobilele cultului greco-catolic. Predarea juridica nu a prezentat nicio problema, în acest sens încheindu-se Protocolul de predare-primire dintre Spitalul Orasenesc Negresti-Oas si Biserica Greco-Catolica, si Protocolul de predare-primire – în temeiul HG 466/1992 – dintre Primaria Comunei Bixad si Biserica Greco-Catolica. Transferul stapânirii materiale propriu-zise a constructiilor, însa, a fost împiedicata si atunci de interventia si opozitia reprezentantilor Bisericii Ortodoxe.
În anul 2006 Episcopia Greco-Catolica de Maramures a deschis proces pentru a intra în posesia efectiva a Mânastirii, proces care s-a câstigat, prin decizia 5847/2012, definitiv si irevocabil la Întalta Curte de Casatie si Justitie. Toate instantele au decis lasarea în deplina proprietate si posesie a Manastirii partii greco-catolice.
În baza deciziei 5847/2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Episcopia Greco-Catolica de Maramures a adresat tribunalului o cerere de investire cu formula executorie a sentintei si deciziei curtii de apel, cerere aprobata pe data de 05.11.2013.
Din aprilie 2013 reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au folosit de toate mijloacele legale pentru a opri aceasta retrocedare, mijloace care însa au fost respinse de instanta.
Pe data de 7 noiembrie 2013, dupa 21 de ani de când aceasta Mânastire trebuia sa fi fost deja retrocedata efectiv, Institutiile Statului nu numai ca nu si-au dat întregul concurs pentru a pune în aplicare o hotarâre definitiva si irevocabila a justitiei române, dar se implica activ prin instutiile pe care le reprezinta pentru a confisca din nou Manastirea Greco-Catolica din Bixad. În tot acest timp, imobilele greco-catolice din incinta Mânastirii, în care nu am fost pusi în deplina posesie nici pâna astazi, se degradeaza continuu cu concursul tacit sau direct al reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Române.
Precedentul creat de aceasta actiune coordonata a Institutiilor Statului Român care a avut loc la Bixad este înrijorator pentru viitorul statului de drept în România.
Episcopia Greco-Catolica de Maramures condamna aceasta atutidine abuziva si discriminatorie a Statului Român manifestata în acest caz si va continua sa isi apare drepturile folosindu-se de toate mijloacele pe care legea le permite.
Sursa: http://www.bru.ro/maramures/