„Parintele Ioan-Irineu Farcas, rectorul Misiunii Greco-Catolice din München, a prezentat marti, 06 septembrie 2016, în cadrul Facultatii de istorie si filozofie, Scoala doctorala „Istorie. Civilizatie. Cultura” din Cluj, teza de doctorat cu titlul „Monseniorul Octavian Bârlea sau o alta fata a Bisericii Române Unite 1946-1978”. Lucrarea a fost coordonata de catre domnul profesor universitar doctor Radosav Doru.

Lucrarea de doctorat a parintelui Ioan-Irineu Farcas, despre personalitatea Monseniorului Octavian Bârlea – „un simbol al exilului întreg”, „unul dintre cei mai dinamici si prolifici reprezentanti, sub raport istoriografic, ai Bisericii Unite din exil”, teolog si istoric român, întemeietorul Societatii Academice Române din Roma si a Academiei Române-Americane de Arte si Stiinte, rector al Misiunii Greco-Catolice din München, este structurata în sase capitole.

În primul capitol sunt fixate câteva repere biografice si itinerarii de formare parcurse de Monseniorul Bârlea. Capitolul al II-lea intitulat „De la carte la fapte” reda activitatea din Germania si Austria dintre ani 1945-1952. Capitolul al III-lea vorbeste despre perioada dintre anii 1952-1968, o perioada destul de dificila pentru Biserica cât si pentru Monsenior. Capitolul al IV-lea vorbeste despre înfiintarea celui mai important for cultural al exilului românesc, Societatea Academica Româna din Roma în anul 1957. În capitolul al V-lea este relatata perioada din 1968 care va aduce o schimbare în viata Monseniorului Octavian Bârlea, fiind chemat la Roma ca si Director al Sectiei Române de la Radio Vatican. Ultimul capitol este dedicat activitatii sale în calitate de Vizitator Apostolic pentru românii uniti din S.U.A (1973-1977).

Parintele Ioan-Irineu Farcas a primit din partea comisiei de examinare calificativul foarte bine. La prezentarea lucrarii a participat si Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.